Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.09.2016 14:55:32

Nečinnost Fedu pomohla ropě i zlatu, žlutý kov nejvýše za dva týdny


Ropa dnes pokračuje v solidním růstu a zlato se vyšplhalo až na nejvyšší úroveň za dva týdny. Rozhodnutí americké centrální banky nechat úrokové sazby beze změn oslabilo americký dolar, což zvyšuje zájem o ropu. Nečinnost Fedu prospěla i zlatu.

Drahý kov je citlivý na změny amerických sazeb. Nenese totiž žádný výnos, takže když se sazby zvyšují, rostou jeho náklady obětované příležitosti. Postupné zvyšování amerických sazeb je pro zlato přitom příznivější scénář než rychlá série zvýšení. Ta pro ceny žlutého kovu naopak představuje riziko.

Zlato v očekávání rozhodnutí Fedu rostlo už ve středu, kdy přidalo zhruba 1 procento. Dnes se cena žlutého kovu na burze Comex, což je divize americké burzy Nymex, vyšplhala až na 1 339,30 USD za troyskou unci, což je nejvyšší hodnota od 8. září. Později v dopoledním obchodování ale zlato zisky smazalo.

Fed sice sazby nezměnil, vyslal ale do světa také jestřábí signály. Mezi ty patří fakt, že tři z deseti členů vedení Fedu zvedli ruku pro zvýšení úroků, a také výrok v komentáři FOMC o přibližně vyrovnaných makroekonomických rizicích. Analytik ČSOB Jan Čermák tak míní, že zvýšení úrokových sazeb Fedu do konce roku zůstává silně ve hře, postup ale bude záviset na příchozích datech - především datech z trhu práce.

Rozhodnutí americké centrální banky oslabilo dolar, což na trzích s komoditami pomáhá poptávce po ropě, která je pro držitele jiných měn než dolaru tudíž levnější. Ještě předtím podpořily náladu na trhu data amerického vládního úřadu Energy Information Administration, podle kterých zásoby této suroviny v USA klesaly minulý týden nečekaně už tři týdny za sebou a dostaly se na nejnižší úroveň za sedm měsíců.

Cena severomořského Brentu v (grafu bíle) rostla dnes dopoledne o zhruba 0,7 procenta na 47,17 USD za barel. Americká ropa WTI se po středečním až tříprocentním nárůstu obchodovala za zhruba 47,75 USD. Oproti středeční zavírací ceně tak přidávala zhruba 0,9 %.

 

Zdroje: investing.com, BBG, RTRS

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688