Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.09.2016 01:17:47

21. září: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu posílily a technologický index Nasdaq Composite uzavřel na novém rekordu. Fed podle očekávání ponechal úrokové sazby beze změny, naznačil ale, že by svoji měnovou politiku mohl zpřísnit do konce letošního roku, protože situace na trhu práce se nadále zlepšuje. Náladu investorů během dne podporovala i japonská centrální banka, která oznámila další stimulaci japonského hospodářství.

Index Dow posílil o 0,9 % na 18 293,70 bodu, širší S&P 500 stoupl o 1,09 % na 2 163,12 bodu a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o 1,03 % na nové zavírací maximum 5 295,18 bodu. Index Nasdaq navíc posunul i své absolutní maximum, a to na 5 299,40 bodu. Index volatility VIX spadl o 16,46 % na 13,30 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil téměř o čtyři bazické body na 1,651 %.

V plusu skončily všechny hlavní sektory, nejvíce se dařilo odvětví základních materiálů, energetickému sektoru a odvětví veřejných služeb. Nejméně naopak stouply sektor zdravotní péče a odvětví cyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (21. září 2016)
Americké akcie (21. září 2016)Zdroj: Google

Obchodníci nečekali, že by Fed v září úroky zvýšil. "Nemyslím si, že byl někdo překvapený," uvedl Alan Rechtschaffen z UBS. "Byl zde sice jistý šum, že Fed může překvapit, většina trhu ale byla přesvědčená, že centrální banka USA zůstane pasivní."

Guvernérka Fedu Janet Yellenová na tiskové konferenci mimo jiné řekla, že pokud budou pokračovat nastolené ekonomické trendy a neobjeví se žádná nová rizika, předpokládá, že by do konce letošního roku mohlo přijít zvýšení úrokových sazeb.

Centrální banka USA ve středu současně představila novou prognózu vývoje americké ekonomiky. Fed podle ní nyní čeká, že americký HDP letos stoupne o 1,8 % (červnová projekce: +2 %) a v příštích dvou letech bude expandovat 2% tempem (proti červnové prognóze beze změny). V roce 2019 by pak americká ekonomika měla podle Fedu zpevnit o 1,8 %. Inflace v USA by podle aktuální prognózy měla letos činit 1,3 % (červnová projekce: 1,4 %), příští rok by měla zrychlit na 1,9 % a v roce 2018 na 2 %. Výhled pro roky 2017 a 2018 Fed nezměnil. Jádrová inflace by měla letos dosáhnout 1,7 %, příští rok by se měla zvýšit na 1,8 % a v roce 2018 by měl růst jádrových cen zrychlit na 2 %.

Makroekonomická prognóza Fedu (září 2016)
Makroekonomická prognóza Fedu (září 2016)Zdroj: Fed

Rovněž japonská centrální banka, jejíž zasedání skončilo v noci na středu, ponechala základní úrokovou sazbu beze změny, zavádí však nová opatření, jejichž cílem je dosáhnout co nejrychleji cíle dvouprocentní inflace. Banka zrušila dosavadní cíl objemu nákupu aktiv a místo něj se zaměří na řízení výnosové křivky. Měnový výbor po dvoudenním zasedání rozhodl, že banka bude kupovat vládní dluhopisy s delší splatností.

Z jednotlivých titulů v USA ve středu rostly například akcie Microsoftu (+1,67 %), které tak reagovaly na zprávu, že softwarový vývojář zvýší čtvrtletní dividendu a spustí nový program zpětného odkupu svých akcií v objemu 40 miliard dolarů.

Dařilo se také akciím přepravní společnosti FedEx (+6,89 %), které posílily po zveřejnění příznivých hospodářských výsledků.

V indexu Dow zdražilo 27 z 30 titulů. Nejvíce zpevnily akcie výrobce letecké techniky Boeing (+2,17 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+2,17 %) a energetické firmy Chevron (+1,98 %). Pod nulou skončily cenné papíry výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-0,88 %), zábavní společnosti Walt Disney (-0,6 %) a technologické firmy Apple (-0,02 %).

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Měnový výbor americké centrální banky na svém zářijovém zasedání podle očekávání ponechal měnovou politiku beze změny. Hlavní úroková sazba tak zůstává v pásmu 0,25-0,5 %. Fed ale vyslal silné signály, že by mohl úroky zvýšit ještě do konce letošního roku, protože situace na trhu práce se dále zlepšuje. Tiskovou konferenci guvernérky Fedu Janet Yellenové jsme sledovali živě.
  • Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny na 1,5 % z dříve předpokládaných 1,7 %. Odhad růstu HDP eurozóny na příští rok zhoršila ještě výrazněji, a to o 0,3 procentního bodu na 1,4 %. Kromě eurozóny snížila i výhled světové ekonomiky, kde očekává pro letošní rok 2,9% růst oproti červnovému odhadu 3% expanze.
  • Stifel Nicolaus zvýšila cílovou cenu akcií FedEx na 186 ze 179 USD, zvýšila doporučení na akcie Puma Biotechnology na "buy" z "hold" a navýšila jejich cílovou cenu na 88 ze 61 USD.
  • JPMorgan Chase zvýšila doporučení na akcie Monsanto na "overweight" z "neutral", zároveň snížila doporučení na akcie Wells Fargo na "neutral" z "overweight".
  • **Raymond James snížila doporučení na akcie American Airlines na "market perform" z "outperform".
  • Deutsche Bank zvýšila cílovou cenu akcií Adobe na 125 ze 120 USD.
  • Americký diskontní řetězec Target naváže na probíhající program zpětného odkupu vlastních akcií v objemu 10 miliard dolarů a koupí vlastní akcie za dalších pět miliard dolarů. Řetězec rovněž potvrdil čtvrtletní dividendu 0,60 USD na akcii.
  • Někteří Evropané mají důvod si přát, aby prezidentské volby ve Spojených státech vyhrál Donald Trump. Jak ve středu napsal publicistický server Politico, umožnilo by to například zrušit dohodu o volném obchodu mezi oběma stranami a souběžně omezit vliv amerických společností z Wall Street. Vznikly by také podmínky k tomu, aby Evropská unie začala budovat svou armádu. Dalším důvodem je naděje, že se Evropa zbaví dohledu USA v rámci spolupráce tajných služeb. A jako pátý důvod označil server Politico škodolibou radost, kterou by z Trumpova zvolení Evropané měli.
  • Americká technologická společnost Apple jedná o možné koupi britského výrobce luxusních sportovních aut a majitele jednoho z týmů formule 1 McLaren Technology Group. Hodnota ztrátové automobilové skupiny by se mohla pohybovat v rozmezí od jedné miliardy do 1,5 miliardy liber (31,4 miliardy až 47,2 miliardy ). Píše o tom na svých internetových stránkách list Financial Times s odvoláním na informované zdroje. McLaren však jednání popřel.
  • Miliardář a hedgeový manažer Leon Cooperman byl obviněn z insider tradingu, tedy využití neveřejných informací k zisku při obchodování. Obvinění se týká nákupu akcií společnosti Atlas Pipeline Partners před prodejem části aktiv této firmy, po kterém akcie posílily o 30 %. K obchodům mělo dojít v červenci 2010. Jako velký akcionář firmy Cooperman měl získat informace o chystaných obchodech od jednoho z manažerů. Cooperman obvinění odmítá jako bezpředmětná a hodlá se i se svým fondem Omega Advisors bránit.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí středečního obchodování najdete na Investičním webu.


Goldman Sachs: Akcie nemohou výše. Toto je šest argumentů proti dalšímu růstuGoldman Sachs: Akcie nemohou výše. Toto je šest argumentů proti dalšímu růstu 

S koncem léta se na světové trhy vrátila volatilita. Analytici proto neváhají a investory konfrontují s novými predikcemi dalšího vývoje. Novým tržním výhledem se pochlubila i ikonická investiční banka Goldman Sachs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688