Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.09.2016 22:19:07

Fed neriskoval a úroky nezvýšil, akce do konce roku ale je ve hře


Americká centrální banka nezariskovala a raději vyšla vstříc očekáváním trhů a ponechala úrokové sazby beze změny. Na druhou stranu však Fed v úterý v noci vyslal do světa také jestřábí signály, které je třeba brát pro následující týdny v úvahu. Mezi ty patří jednak fakt, že tři z deseti členů vedení Fedu zvedli ruku pro zvýšení úroků a jednak výrok v komentáři FOMC o přibližně vyrovnaných makroekonomických rizicích. Připomeňme, že tato fráze se objevila v komentáři FOMC již před zvýšením úroků na konci minulého roku. Kromě toho pak sama šéfka Fedu Janet Yellenová vyzdvihla, že drtivá většina členů vedení americké centrální banky stále počítá s jedním zvýšením úrokům do konce tohoto roku a ona se s tímto názorem ztotožňuje.

Tím se obloukem dostáváme k nové střednědobé prognóze Fedu, která skočila téměř bez překvapení. Predikovaná úroveň úrokových sazeb pro tento rok poklesla o 25 bazických bodů a v letech 2017 a 2018 shodně o 50 bazických bodů. To implikuje zvýšení úroků o 75 bazických bodů do konce příštího roku. Naopak dlouhodobá rovnovážná Fed sazba, o níž se vede uvnitř Fedu debata, se snížila jen kosmeticky a zcela zanedbatelně byl snížen i odhad dlouhodobě udržitelného růstu HDP.

Co nám tedy zářijové zasedání FOMC řeklo o dalších krocích americké centrální banky? Zvýšení úrokových sazeb Fedu do konce roku zůstává silně ve hře, přičemž tak, jak jsme byli zvyklí v posledních měsících a letech, další postup Fedu bude záviset na příchozích datech - především těch z trhu práce. Laťka pro zvýšení úroků však například v případě měsíčního přírůstku nových pracovních míst (payrolls) už nemusí být nastavena tak vysoko. Yellenová totiž na tiskovce uvedla, že současné přírůstky (180 tisíc) jsou na americkou ekonomiku příliš vysoké a pokud by se nezvyšovala (či dokonce klesala) míra participace, mohlo by jí hrozit přehřátí. Co se pak týká přesného načasování, tak prosinec je samozřejmě pravděpodobnějším termínem než listopad, neboť v tomto měsíci budou prezidentské volby za rohem a Fed se nebude chtít stát jejich součástí. Yellenová sice v reakci na naléhání novinářů zdůrazňovala, že Fed je apolitický a i listopadové zasedání FOMC může být “naživo” (navzdory plánu s tiskovkou), ale časová kolize s americkými volbami opravdu spíše hovoří pro zvýšení úroků až v polovině prosince. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688