Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.09.2016 13:25:01

Spotify a Apple Music začínají táhnout prodeje hudebních nahrávek


Útraty spotřebitelů v Americe za hudební nahrávky za první polovinu roku 2016 vzrostly o 8,1 % oproti předcházejícímu období na 3,4 mld. dolarů. Vyplývá to ze zprávy Recording Industry Association of America, kterou citoval Bloomberg News. Data naznačují, že by se hudební průmysl mohl dočkat prvního dvouletého růstu prodejů po skoro dvou dekádách nepříznivých výsledků od období 1998-1999. Obrat trendu podle komentáře Bloomberg News způsobil nástup streamingových služeb, které za poslední čtyři roky zvyšují prodeje hudby. Jen za první polovinu roku 2016 zaznamenal růst prodejů streamované hudby o 57 % na 1,6 mld. dolarů.

V současné době se celkové prodeje hudebních nahrávek v Americe pohybují okolo 7 mld. dolarů za rok. Trend tak díky digitálním technologiím nabírá na obratu, když se prodeje hudby začaly snižovat okolo roku 2000, v době, kdy nejvyhledávanějším nosičem byly CD. Nákupy hudby zákazníky se snižovaly i kvůli rozšíření internetu a pirátství.

Podíl různých nosičů na prodejích hudebních nahrávek je nyní více vyrovnaný, než v prvním desetiletí 21. století, kdy trhu stále dominovala CD. Přestože kompaktní disky si v roce 2015 stále držely zhruba pětinový podíl mezi hudebními nosiči, většina placené hudby je podle zjištění Bloomberg News v současné době distribuována přes internet. Za poslední čtyři roky narostl především segment předplacených streamovacích služeb jako je Spotify či Apple Music. Těm hraje do karet stále se zlepšující kvalita mobilního připojení k internetu a rozšiřování chytrých telefonů.

Celkové tržby z hudebních záznamů ovšem i kvůli pirátství a snižujícím se cenám dlouhodobě kleají, nyní jsou zhruba i polovinu nižší než v roce 2000. Největším hráčem v rychle rostoucím segmentu streamovacích služeb je společnost Spotify. Služba Apple Music zatím její postavení nedokázala ohrozit. Své vlastní streamovací služby však už chystá i internetový obchod Amazon.com a společnost Pandora Media, která provozuje internetové rádio a jíž vydavatelství Sony Music a Universal Music minulý týden udělily licence distribuovat hudební nahrávky jejich interpretů. Nabídka streamovacích služeb se tak v příštích několika měsících podle komentáře Bloomberg News znatelně rozšíří.  

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688