Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  17.09.2016 08:00:42

Francouzská EDF nakupuje v Americe: Získala Groom Energy

Jedna z největších energetických společností a vlastníků utilit na světě, francouzská EDF, uskutečnila první velký nákup na americkém kontinentu.

Prodloužená ruka energetického giganta EDF, DK Energy, oznámila, že získala majoritní podíl ve společnosti Groom Energy Solutions za blíže nespecifikovanou sumu. Massachusettská firma Groom Energy podniká v energetickém odvětví od výroby až po distribuci ke koncovým zákazníkům. Soustředí se především na dodávky velkým komerčním budovám a do průmyslu. Zaměstnává bezmála 70 lidí, kteří mají na starosti dvacítku velkých projektů napříč 20 státy. Ročně získává kolem stovky nových klientů a v roce 2015 dosáhl její obrat téměř 44 milionů dolarů (více než miliarda korun).

Dlouhé námluvy

Naproti tomu je EDF skutečný gigant. Celosvětově zaměstnává přes 12 tisíc lidí a má roční obrat 3,3 miliardy eur (90 miliard korun). Jen ve Francii obsluhuje 88 tisíc zařízení. Americká pobočka, DK Energy, byla až doposud v zásadě středně velkou společností a měla jen několik málo zaměstnanců. „Je to naše první větší operace na americkém kontinentu. Naším záměrem je růst na základě stávající platformy Groom Energy,“ řekl portálu Greentechmedia.com Gregoire Ignasiak, šéf DK Energy.

DK Energy monitorovala příležitosti spolupráce se strategickým partnerem už od počátku minulého roku. Jednání s Groom Energy začala zkraje roku letošního a nakonec DK Energy usoudila, že bude výhodnější společnost koupit a tím daleko efektivněji proniknout na trh Spojených států amerických.

„V uplynulých 20 měsících jsme analyzovali mnoho energetických společností. Značná část z nich ale měla vzhledem k obratu příliš vysoké náklady a nebyly příliš perspektivní. Mezi nimi byl Groom optimální volbou,“ řekl Ignasiak. Groom má v portfoliu svých zákazníků průmyslové firmy, univerzity nebo hotely. „Ukázalo se, že můžeme být mnohem více, než jen distribuční partner EDF,“ pochvaluje si šéf Groom Energy Jon Guerster.

Ještě silnější pozice v USA

DK Energy se zaměřuje na široké spektrum aktivit. Kromě výroby energie je to také nabídka souvisejících služeb, distribuce a zajištění dodávek energie pro obchodní a průmyslové společnosti. „Do roku 2020 chceme být významným hráčem ve všech těchto směrech napříč Spojenými státy,“ řekl Ignasiak.

Francouzská společnost EDF vstoupila na trh s tím, jak se stupňuje konkurence v oboru. Podle analýzy Greentechmedia se dnes v USA nachází 22 utilit či jejich poboček, které se na trhu se zajištěním dodávek energie vyskytují. Na seznamu se vyskytují také největší domácí hráči, kteří se podílejí na trhu, kde roční obrat dosahuje úrovně kolem 16 miliard dolarů (387 miliard korun). Většina z těchto firem se také zajímá o solární energetické zdroje, ale i problematiku skladování elektřiny. Dokonce kvůli tomu investovaly nemalé peníze do nákupu potřebné rozlohy půdy.

Francouzská EDF má na americkém trhu již poměrně silnou pozici, převážně v oboru obnovitelných energetických zdrojů. „V posledním roce jsme provedli mnoho důležitých a pečlivě zvážených kroků. Seběhlo se to poměrně rychle. Nyní provádíme akvizici, abychom opět nastartovali růst,“ uzavřel Ignasiak.

Bumbrlíček expanduje

Électricité de France je společnost, která se zabývá výrobou a distribucí elektřiny. Původně je francouzská, nicméně v současné době působí v mnoha zemích světa. Byla založena v roce 1946 jako výsledek navrhovaného znárodňování majetku souvisejícího s výrobou, přepravou a distribucí elektrické energie.

EDF se zaměřuje především na výrobu elektřinyjaderných elektráren. Těch po světě provozuje několik desítek. Francie je na nich prakticky závislá. Téměř 90 procent veškeré francouzské elektřiny pochází z jádra, které EDF vlastní. Když před osmi lety koupila British Energy, získala tím do vínku dalších osm atomových elektráren ve Velké Británii.

Francouzský energetický gigant plánuje na Britských ostrovech další rozvoj. Má se kupříkladu podílet na výstavbě jaderné elektrárny Hinkley Point C spolu s čínskými investory. Po poměrně dlouhém otálení dostal projekt konečně zelenou od britské vlády. Zdá se, že EDF má nákupní a investiční apetit a jen tak něčeho se nevyleká.

-usi-


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688