ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  16.09.2016 09:04:00

Právě vyšlo nové číslo odborného recenzovaného časopisu Demografie – Demografie 3/2016

 16. září 2016

Ondřej Nývlt ve svém příspěvku Ženy v rodinných domácnostech s dětmi a jejich postavení na trhu práce v kontextu vývoje po roce 1989 zkoumá trendy ve vývoji struktury rodin s dětmi v České republice v posledních dvaceti letech. Zcela zásadním se stal pokles úplných rodinných domácností a vzestup počtu domácností jednotlivců. Cílem studie je také ukázat vliv péče o děti v předškolním věku na zapojení matek na trhu práce. Odlišná míra participace mužů a žen na trhu odráží obecně přetrvávající přístup, kdy žena zůstává s dítětem do 3 let věku doma a muž pracuje. Tradiční rozdělení rolí se projevuje i při návratu žen z rodičovské dovolené – horší postavení žen vede k vysoké míře nezaměstnanosti žen s malými dětmi se základním nebo středoškolským vzděláním bez maturity.

V článku Transformácia sobášnostiČeskejSlovenskej republikeprierezovomkohortnom pohľade Branislav Šprocha analyzuje transformaci sňatečnosti svobodných mužů a žen v České a Slovenské republice, především v posledních dvou dekádách. Dramatickými změnami prošly obě země, i když v ČR byla dynamika změn o něco výraznější, vývoj v obou zemích se rozchází zejména v posledním desetiletí. Analýza odhaluje, že za historicky bezprecedentně vysokým podílem svobodných stojí zejména slabá rekuperace odložených sňatků ve vyšším věku. Závěrem se autor pokouší o odhad konečné sňatečnosti svobodných mužů a žen narozených od poloviny 70. let do poloviny 80. let 20. století.

Markéta Růžičková a Dana Hamplová se v příspěvku Analýza vztahu náboženského vyznání a plodnosti ve sčítání lidu 2011 (se zařazením vlivu dalších proměnných) věnují vztahu mezi počtem dětí narozeným ženám a jejich náboženským vyznáním na základě dat ze sčítání 2011. Nejvyšší průměrný počet narozených byl patrný u žen katolických vyznání, žen hlásících se k nekřesťanským náboženstvím a žen s náboženstvím, které autorky označily jako „proudy odvozené z křesťanství“ (převážně jde o Svědkyně Jehovovi). V druhé části příspěvku je řešena otázka zda rozdíly v plodnosti mezi náboženskými skupinami přetrvávají i poté, co se zohlední rozdíly v rodinném stavu, věku, vzdělaní a velikosti místa bydliště.

Na otázky „Kdo jsou z demografického pohledu ženy, které při narození svého dítěte nevyplňují údaje o jeho otci a zda s rostoucím podílem dětí narozených mimo manželství jejich podíl roste či nikoliv?“ se snaží na základě dat ČSÚ nalézt odpověď Michaela Němečková a Anna Šťastnápříspěvku Determinanty nevyplnění údajů o otci do hlášení o narození. V roce 2015 nebyl otec vyplněn u 8 % živě narozených dětí, v případě dětí narozených neprovdaných ženám v 16 %. V čase se tyto podíly ale významně nemění. Nejvýraznějším determinantem (ne)uvedení údajů o otci dítěte je vzdělání ženy – s rostoucí vzdělanostní úrovní ženy klesá podíl nevyplněných údajů o otci. Významně vyšší podíl nevyplněných údajů je také u matek ve věku do 20 let, naopak nejnižší u 30–34letých.

V rubrice Sčítání informuje Eliška Sudková o průběhu a výsledcích konzultace s uživateli dat o obsahu sčítání lidu, domů a bytůroce 2021 a Martina Kampichler čtenáře seznamuje, jak byla využita data ze sčítání k charakterizaci lokálního pracovního trhu a způsobů (ne)zapojení žen (ve srovnání s muži) do trhu práce.

Celé nové číslo časopisu Demografie je ve formátu pdf zdarma ke stažení na webových stránkách ČSÚ, tištěný časopis je možné zakoupit v prodejně ČSÚ v Praze.

 

Kontakt:
Marie Průšová
redakce Demografie
tel.: +420 274 052 834
e-mail:
redakce@czso.cz

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688