TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.09.2016 14:55:01

Jaké bude letošní víno? Kvalita nadprůměrná, ale bude ho méně


Sklizeň hroznů je teprve na začátku, hlavní část začala 7. září. Začínají se sklízet rané odrůdy jako je například Solaris a pak hlavně Irsai Oliver a Muškát moravský. „Nyní je na řadě odrůda Müller Thurgau a v určitých oblastech také Sauvignon, který dosáhnul optimální aromatické zralosti a množství kyselin a cukrů pro následnou aromatiku vín,“ prozradil Martin Půček, výkonný ředitel Svazu vinařů.

Jaká bude letošní úroda?

„Díky nižšímu výnosu, dostatku kyselin a zatím dobrého průběhu zářijového počasí, lze očekávat svěží a aromatická bílá a růžová vína. A co se týče vín červených, uvidíme, jaké bude počasí do poloviny října. Prozatímní předpoklad je ale takový, že se můžeme těšit na zajímavý ročník,“ domnívá se Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.

Prognóza Pavla Vajčnera z vinařství Znovín Znojmo je taktéž pozitivní: „Aktuální dostatek vláhy i skvělý příděl tepla, střídání chladných a teplých období dávají velmi dobré předpoklady pro kvalitu vína.“ Ředitel vinařství Chateau Valtice David Šťastný si taktéž pochvaluje výborné počasí: „Pokud nám vydrží takové teploty, jaké jsou v současné době na vinicích, tak to určitě bude opět rok na světová červená vína.“

Do dlouhodobého kontextu zasadil letošní ročník Martin Půček výkonný ředitel Svazu vinařů: „Jarní mrazy zničily 20 – 30 % nasazených hroznů! Ve srovnání s rokem 2015, kdy bylo sklizeno cca 700 000 hl vína, tak mrazy zničily asi 200 000 hl vína.“   

<br>

A co letošní Svatomartinská?

Minulý a tento týden začali vinaři se sběrem hroznů na Svatomartinské víno. Sbírají se zatím odrůdy hlavně na výrobu bílého Svatomartinského vína, tzn. Müller Thurgau, Muškát moravský a Veltlínské červené rané a v některých lokalitách už začíná sběr Modrého Portugalu. V druhé polovině září pak přijdou na řadu odrůdy pro výrobu Svatomartinských růžových a červených vín, tedy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688