Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.09.2016 10:28:38

Dividendové tipy a úvahy na září

Pět investorů se na stránkách Motley Fool pokusilo dát své nejlepší tipy na dividendové akcie. Výsledkem je následující seznam: Home Depot, General Motors, Hanesbrands, Nucor Corporation a Pfizer. GM bylo předmětem našeho zájmu minulý týden, velké nadšení u mě ale tato firma a její akcie nevyvolává. Jak to vypadá se zbylými tipy?

Na dva se podíváme dnes. Akcie Home Depot za posledních pět let vynesla svým akcionářům cca 70 % a Hanesbrands zhruba to samé. Jenže cesty k tomuto cíly byly hodně odlišné. HD jde relativně vyrovnanou cestou směrem nahoru, HB naopak dosáhla vrcholu v roce 2016 a od té doby spíše hledá dno:


Zdroj: Financial Times

Brian Feroldi poukazuje na to, že tradiční maloobchod prochází velkými změnami, protože čelí intenzivní konkurenci ze strany internetových obchodů. Ta se nevyhýbá ani HD, kde je možno koupit vše od nábytku, nářadí až po stavební materiály. Tento „dům a domov zlepšující retailer“ má ale podle investora šanci na to, aby v této konkurenci obstál. Vyplácí se mu totiž, že se zaměřuje jak na firemní zákazníky, tak na kutily. V minulém čtvrtletí pak dokázal dosáhnout růstu tržeb v existujících obchodech ve výši 4,7 %, což je v kontextu celého sektoru celkem výjimečný úspěch.

Feroldi ovšem také zmiňuje, že podle PE není HD zrovna levnou akcií. Což je takový „detail“, který může značně ovlivnit nadšení pro tuto 2,16 % dividendový výnosy nabízející akcii. Investor to řeší obligátním doporučením „nakupovat při krátkodobých poklesech“. Dodat můžeme i to, že podobné valuační nepříjemnosti z části „řeší“ i investice na skutečně dlouhé období. V takovém případě bychom ale neměli opomíjet fundamentální stránku věci, protože z pouhého příběhu se dlouhodobé investice stavět nedají.

Fundament HD velké obavy nebudí. Provozní tok hotovosti v minulém roce dosáhl rekordních 9,4 miliard dolarů, investice do provozu dosahují v posledních letech jen 1,4 – 1,5 miliard dolarů. Pro akcionáře (a případné akvizice) tedy zbývá hodně, HD ale rozděluje na dividendách a na odkupech ještě více. Což neznamená nic jiného, než že musí zvyšovat svůj dluh. Poměr čistého dluhu k EBITDA se stále pohybuje pod hodnotou 2 a nemůžeme tedy hovořit o tom, že by to management firmy s výplatou akcionářům přeháněl. Je ale pravděpodobné, že odkupy bude muset postupně osekat. Fundamentálně silná firma, zajímavý příběh.

Hanesbrands – akciové utrpení u konce?

Hanesbrands se svými značkami Champion, Playtex, či L'eggs může být povědomá i řadě našich čtenářů. Investor Daniel Miller jí považuje za dobrý dividendový tip proto, že by mohla v budoucnu dividendy znatelně zvyšovat. Na takový krok investoři a trh skutečně obvykle slyší. HB by jej mohla provést díky tomu, že po vlně akvizic sníží své dluhy a následně by tak mohla mít prostor pro větší potěšení dividendchtivých akcionářů.

Co říkají konkrétní čísla? Ve fiskálním roce 2016 generovala firma na provozní úrovni jen 227 milionů dolarů, v předchozích letech to ale bylo více než 0,5 miliardy dolarů (v roce 2016 srazily tok hotovosti dolů investice do pracovního kapitálu). Po investicích do provozu jí pak „standardně“ zbývalo 400 – 500 milionů dolarů. Dividendy jsou nyní skutečně znatelně pod touto částkou (160 milionů ve fiskálním roce 2016). Pokud tedy HB udrží svůj předchozí cash flow standard a sníží vyšší zadlužení (dané zmíněnými akvizicemi), prostor pro zvýšení dividend je skutečně vysoký.

Tato dividendová teze se tak dá shrnout do hesla „koupit, věřit a vydržet“. Je dost dobře možné, že dosavadní poněkud problematický vývoj ceny akcie HB je odrazem nejistoty související s akvizicemi a schopností splácet nahromaděné dluhy. Pokud ale vše půjde popsaným směrem, tento sentiment by mohl rychle opadnout a akciové utrpení HB bude u konce.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

13.10.2021Přiživí americká inflace za září stagflační úvahy ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
17.09.201617 dividendových akciových tipů Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688