Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.09.2016 11:14:36

Víkendář - Svět je placatý a Donald Trump bude vždy hovořit jen pravdu

Objevila se u mě znepokojivá závislost. Jde o závislost na výrocích amerických republikánů. Každé ráno si prostě musím přečíst, co zase pronesl Donald Trump a jeho parta. Držitel rekordního nesmyslu je pro mě zatím Rudy Giuliani, který nedávno tvrdil, že před Barackem Obamou nedošlo v USA k žádnému většímu teroristickému útoku. Možná to chce chvíli počkat, abychom si plně uvědomili, co ten člověk tvrdí. Všichni víme, že útoky z jedenáctého září 2011 byly největším teroristickým útokem v historii. Tehdy byl prezidentem USA George W. Bush. A mimochodem, víte, kdo byl starostou New Yorku? Rudy Giuliani.

Pokud Giuliani nyní tvrdí, že ke zmíněné tragédii nedošlo, je to téměř fascinující. Na takové lži je něco, co hraničí s násilím. Jakákoliv reakce na ni je v podstatě marná a vlastně nemá ani smysl říkat, že jde o lež, protože to všichni vědí. Včetně těch, kteří mu za jeho projev tleskali, jenže ty to nezajímá. Američtí republikáni a řada dalších totiž chápou, že fakta ztrácejí na významu. Rozhodující jsou pocity. Voliči republikánů cítí, že během Obamovy vlády se vše zhoršilo a tudíž přijmou i Giulianiho lži o teroru. 

Nejde o jev, který by byl patrný pouze v USA. Ve Velké Británii tvrdili zastánci Brexitu, že po odchodu země z EU bude každý týden o 350 milionů liber více na zdravotní služby. Je to lež, ale to tito lidé nikdy nepřiznají. V Německu v říjnu minulého roku zase ministr vnitra Thomas de Maiziere tvrdil, že 30 % Syřanů v zemi nejsou Syřané. Tvrdil to i přesto, že jeho ministerstvo nebylo schopno podpořit toto číslo žádným relevantním faktem a jiné zdroje tvrdí, že jde jen asi o 1 % Syřanů. Ke komu tento ministr hlavně hovořil? Ke všem, kteří v jeho tvrzení „cítili pravdu“.

Možná bychom čekali, že pokud klesne důvěra veřejnosti v politiku, bude pro politiky těžší lhát. Jenže situace je opačná. Pokud se lidé domnívají, že politici lžou, vybírají podle něčeho jiného než podle pravdy. Ve světě rozšířené nedůvěry jde už jen o to, kdo se komu líbí. Už nejde o kredibilitu té či oné strany, ale o to, která dovede lépe hovořit o světě, ve který voliči věří. A to bez ohledu na skutečnou realitu. Dnešní politici to dobře chápou a politická debata se odvíjí od pravidel „like - dislike“. Hodnota jejich tvrzení není dána pravdivostí, ale tím, jak zvýší popularitu. 

Zdravá demokratická debata začíná s pravdivými fakty, na kterých se všichni shodnou. Diskuse nastává na téma důsledků a řešení. Shodneme se například, že došlo k jaderné havárii v japonské Fukušimě, ale debatovat budeme o tom, zda máme opustit jadernou energii nebo se snažit o zvýšení její bezpečnosti. Shodneme se na tom, že Řecku hrozí bankrot, bavit se můžeme o jeho setrvání v eurozóně či dalším záchranném balíčku. Taková debata bude ovlivněna ideologií a různými názory. 

Co se ale stane ve chvíli, kdy budou rozporována i samotná fakta? Co se stane, když někdo prostě tvrdí, že na Ukrajině nejsou žádné ruské jednotky i přesto, že je naprosto zřejmý pravý opak? Poté už se nedohadujeme o různých možnostech řešení, ale o různých verzích reality. Takové lži pak celý politický proces úplně paralyzují. Nietzsche hovořil o tom, že hlad naší duše volá po pravdě a ne nadarmo se říká, že pravda je trpká. Lež je oproti tomu sladká, nic po nás nepožaduje a my ji chceme slyšet. Dnešní politika z této mentální glukózy žije a těží z toho, že prostá fakta ohrožují náš pohled na svět

Vrcholným pohádkářem dneška je Donald Trump. Tleskají mu davy lidí, které sní lživé sny o zdi na hranici s Mexikem a Spojených státech bez teroru, které bombardují Islámský stát a jsou opět nezpochybnitelnou světovou supervelmocí. Trump pochopil, že jeho voliči nechtějí být za žádných okolností obtěžováni fakty. A svou nejkrásnější lež pronesl před několika dny na shromáždění voličů ve městě Charlotte: „Vždy vám budu říkat jen pravdu.“ 

Autorem je Alard von Kittlitz.

Zdroj: Zeit Online

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

11.09. 20:29  Teroristka Lewinská (delegát XVII. sjezdu KSČ)
10.09. 13:46  Teroristka Lewinská (Popravčí ekonomů)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688