Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  09.09.2016 17:04:53

Tři firmy, které dokázaly profitovat z politiky ECB

Vlády i firmy mají díky stimulům Evropské centrální banky (ECB) nižší náklady na financování. Francouzský web Les Echos vybral tři společnosti, které dokázaly z politiky levných peněz profitovat:

Sanofi

Jako by nadnárodní farmaceutické skupině nestačilo, že dostala do velmi uzavřeného klubu firem, které vydávají dluh se záporným výnosem. Sanofi tento týden prodala dluhopisy za miliardu eur se splatností 3,5 roku a výnosem -0,05 %. 

Záporný výnos v tomto případě znamená, že cena papíru je vyšší než budoucí kupón nebo výplata jistiny po vypršení splatnosti. Sanofi vlastně prodala nové eurové dluhopisy za více, než kolik kupci dostanou zpátky. Jinými slovy, firmy si vlastně nechávají platit, aby si půjčily na trzích.

Investoři však podle bankéřů dokážou takovéto ztráty zpracovat, protože jsou menší než u státních dluhopisů nebo v případě, že se člověk rozhodne nechat peníze na běžném bankovním účtu.
Relativní úspěch měla  Sanofi i u dalších tranší. Třeba dluh se splatností šest let nesl vůbec nejnižší kupóny pro takto dlouhou výpůjčku, totiž na úrovni 0 %, napsal francouzský finanční web LesEchos.fr.

Coca-Cola 


Největší světový výrobce nealkoholických nápojů sáhl na dluhopisový trh na konci srpna, kdy si na 20 let vypůjčil půl miliardy eur. Na konci července si na evropském trhu s dluhopisy půjčil na 15 let také operátor Vodafone

Takovéto operace jsou pořád relativně neobvyklé. Ve většině případů totiž platí, že podniky se nepotřebují financovat na tak dlouhou dobu. Investoři ale mají tyto operace docela rádi, protože jim přinášejí výnos.

Saipem

Kroky ECB ale pomáhají i společnostem s horšími úvěrovými ratingy. 

Italská společnost Saipem v rámci své vůbec první takové operace vydala dluhopisy za jednu miliardu eur. Z hlediska své důvěryhodnosti pro věřitele si přitom nestojí příliš dobře - u Standard & Poor's má rating na úrovni BB+, což je známka již ve spekulativním pásmu.

Výpůjční náklady firem a vlád jsou nižší díky extrémně uvolněné měnové politice ECB, která srazila sazby do záporu a kupuje státní i firemní dluhopisy za desítky miliard eur

„Na sekundárním trhu má nyní záporný výnos 23 % firemních obligací spadajících do investiční kategorie, před oznámením o rozšíření programu kvantitativního uvolňování ECB na cenné papíry emitované firmami (kromě bank) to bylo méně než dvě procenta,“ říká podle Les Echos stratég společnosti Natixis Thomas Zlowodzki. Výnos přesahující 1 % nabízí podle něj v současnosti pouhých devět procent těchto papírů. Pro srovnání, letos 1. března to bylo 49 %. 

Zdroj: Les Echos, FT, RTRS


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688