Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.09.2016 11:27:26

Které akcie shortuje nejvýkonnější hedgeový fond ?

Dividendy jsou nadále v kurzu a jsou považovány za jeden z taháků pro investory, kteří chtějí každý rok realizovat nějaký, mnohdy celkem zajímavý výnos. Některé společnosti však tuto situaci využívají spíše ke zvýšení své hodnoty, což pro investory nemusí být žádné terno.

Svůj názor na dividendovou politiku některých firem dává najevo také nejvýkonnější hedgeový fond minulého roku (podle HSBC), AAM Absolute Return Fund. Ten sází na pokles v energetickém sektoru, v němž budou mít možná společnosti problém dostát svým slibům ohledně dividend.

"V období nízkých sazeb, když lidé hledají výnos, je patrné, že společnosti, které vyplácejí dividendy, jsou odměňovány velice zajímavým oceněním. A některé z nich jsou nyní nadhodnocené," říká Harald James-Otterhaug, který dohlíží na fond jako výkonný ředitel společnosti Oslo Asset management.

Situace došla do bodu, kdy si velké ropné společnosti půjčují za nízké úroky stále více peněz, aby dostály svým slibům vysokých dividend, a to přesto, že jejich zisky klesají. Dluh firem, jako jsou ExxonMobil, Royal Dutch Shell a další, vzrostl dohromady na 138 miliard dolarů a ve druhé polovině roku pravděpodobně ještě poroste. Například v Norsku státem kontrolovaná Statoil ASA zvýšila svůj dluh v roce končícím 30. června o 5,3 miliardy dolarů. Je patrné, a fond AAM patrně sází na to, že dividendy od těchto společností jsou nejspíše nereálné.

Dividendový výplatní poměr společností v energetickém sektoru indexu S&P 500 roste
Zdroj: Bloomberg

Zmiňovaný fond, který dělá krátké i dlouhé obchody v energetickém sektoru, vydělal v roce 2015 až 58,5 % poté, co v roce 2014 došlo k větším výběrům a ztrátě 9,8 %. "Největší výzvou je trpělivost. Je to dost frustrující sledovat společnost s velkou pravděpodobností vysokého výnosu, klidně i 50–100 %, ale v tří až pětiletém horizontu. Jsme orientováni na hodnotu, takže budeme vždy nakupovat s předstihem," říká Harald James-Otterhaug.

Jeho fond využívá při hledání nadhodnocených a podhodnocených titulů fundamentální analýzu a snaží se vyhýbat korelovaným cenným papírům. Od roku 2005 tato strategie nese průměrně 12 % ročně, přičemž jen letos je to zatím 10,2 %.

Fond sice stále drží své krátké pozice, ale podle Jamese-Otterhauga jsou nyní na trhu v cyklickém energetickém sektoru po dlouhé době patrné také velice dobré příležitosti na otevření dlouhých pozic. "Mnoho investorů je zaměřeno na jednotlivá odvětví, případně sledují makro, ale z pohledu individuálního výběru investic již to tolik neřeší. To nám dává příležitosti využívat špatné ocenění jednotlivých společností při poměrně zajímavém riziku," říká James-Otterhaug.

Jedním z odvětví, která nabízejí zajímavé možnosti i přes nízké ceny ropy, jsou například poskytovatelé služeb v ropném byznysu, kterým výrazně klesly tržby po škrtech ze strany producentů. "Jsme v situaci, kdy cena ropy možná není udržitelná. Je tu ale možnost si koupit akcie, jejichž prostor pro pokles je relativně omezený, ale jsou zároveň celkem zajímavě oceněny i pro případ, že cena ropy zůstane nízká," uzavírá James-Otterhaug.

 

Snažit se předvídat a porážet trhy? Ztráta času i peněz, pokud nejste vyvolení 

Snažit se předvídat a porážet trhy? Ztráta času i peněz, pokud nejste vyvolení

Kdekdo řekne, že snaha předvídat dění na finančních trzích je stejně zbytečná jako předpověď počasí. Ve skutečnosti se oba okruhy predikcí shodují pouze v tom, že stojí hodně peněz. Jejich výsledky jsou totiž diametrálně rozdílné.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688