Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.09.2016 14:34:21

Fischer o zotavení americké ekonomiky a jejím dlouhodobém výhledu


Cílem duálního mandátu Fedu je maximální udržitelná zaměstnanost a inflace na 2 %. Během posledních šesti let se zaměstnanost výrazně zvýšila, nezaměstnanost se pohybuje blízko 5 % a nachází se tak blízko úrovně, která podle většiny ekonomů odpovídá plné zaměstnanosti. Inflační cíl tak dobře naplněn není, i když jádrová PCE inflace nyní leží na 1,6 % a tudíž není od cíle výrazně vzdálena.

Celkově jsme tedy blízko obou cílů a zaměstnanost je navíc hodně odolná vůči vnějším šokům, jak se ukázalo během řecké krize, 20% posílení dolaru, zpomalení čínské ekonomiky či během turbulencí na finančních trzích, ke kterým došlo v první polovině tohoto roku. I během těchto šoků se situace na americkém trhu práce zlepšovala. Došlo ovšem k významné změně v oblasti ropného trhu. Dříve byl pokles cen ropy považován za faktor, který snižuje životní náklady většiny domácností. Dnes ale takový pokles představuje i riziko, protože jde ruku v ruce s nižšími investicemi v oblasti těžby. Navíc čelíme obavám z dlouhodobé stagnace a poklesu neutrální výše sazeb. Je dokonce možné, že americká ekonomika bude v budoucnu čelit sazbám negativním a to bude mít negativní dopad na stabilitu finančního sektoru. V neposlední řadě přidejme nízký růst reálných mezd a zvyšující se příjmovou nerovnost.

Podle mého názoru je obrovským a často podceňovaným úspěchem to, jak rychle se americká ekonomika po Velké recesi vrátila k plné zaměstnanosti. Pro mnohé nešlo o dostatečně rychlý proces, ale z hlediska historických zkušeností s finančními krizemi platí opak. Letošní tvorba nových pracovních míst dosahuje v průměru výše 185 000, vloni to bylo 230 000, ovšem i letošní tempo je dostatečné pro další zlepšování trhu práce. Odhaduje se, že nezaměstnanost zůstane na současných úrovních v případě, že měsíčně bude vytvořeno 75 000 – 150 000 pracovních míst.

Růst produktu takovou radost nepřináší a výsledkem je nízký růst produktivity práce. Poslední čísla ukazují, že produktivita soukromého sektoru se vyvíjí nejhůře od roku 1979 a pokud by tento vývoj přetrvával, mělo by to vážné důsledky pro zaměstnanost, příjmy i celou ekonomiku. Podle některých názorů je pomalý růst produktivity jen statistickým jevem, který odráží problémy při měření produktu. Příčinou jsou zejména nové technologie, které významně přispívají ke zlepšení kvality našeho života, v oficiálních statistikách se to ale odrazit nemusí. Poslední výzkum nicméně ukazuje, že význam tohoto faktoru není dost velký na to, aby vysvětlil zmíněné problémy s produktivitou. Je pozitivní, že technologický pokrok v některých sektorech pokračuje vysokým tempem. Na druhou stranu pozorujeme pokračující útlum v oblasti investic. Problémy s produktivitou jsou pak globálním jevem a to naznačuje, že řešení nebude jednoduché.

Závěrem bych rád zmínil, že monetární politika není jediným nástrojem, který máme k dispozici. Není schopná řešit dlouhodobé problémy, mezi které patří i zmíněný vývoj produktivity. Ten je spíše doménou regulace a politiky fiskální. Neexistuje sice konsenzus ohledně toho, jak přesně v této oblasti postupovat, ale ideální by pravděpodobně byla kombinace investic do infrastruktury, lepšího systému vzdělávání, podpory soukromých investic a efektivnější regulace. A také by měla být snížena pravděpodobnost toho, že ekonomika v budoucnu narazí na hranici, kterou pro ni představují nulové sazby.

Autorem je ekonom a víceguvernér Fedu Stanley Fischer.

Zdroj: Fed

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688