ČSÚ (ČSÚ)
Hypotéky  |  06.09.2016 12:13:30

Počet zahájených bytů klesá, hlavně v Praze

 

Počty zahajovaných bytů po dvou progresivních letech klesají. V prvních sedmi měsících letošního roku o 5,1 %. Situace je kritická především v Praze, kde se počet zahájených bytů v bytových domech propadl o 78 %. V ostatních krajích je situace různá.


S výjimkou Prahy roste celkový počet zahájených bytů v bytových domech o 51 %. Nárůst je patrný hlavně v krajích Plzeňském a Středočeském. Vedle hlavního města zažívá značný pokles také Olomoucký kraj. „Počty dokončených bytů rostou. Konkrétně za prvních sedm měsíců tohoto roku o 5,3 %. Je to dáno vysokým počtem zahájených bytů v minulých dvou letech,“ vysvětluje předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

V letošním roce dochází k výraznému poklesu inženýrského, ale i pozemního stavitelství. „V prvním pololetí se nové zakázky v inženýrském stavitelství snížily o 16,7 %. Přitom v uplynulém období let 2014 a 2015, kdy se stavebnictví vrátilo k růstu, byly hlavním tahounem sektoru. Pomohly k tomu zejména veřejné zakázky a dočerpávání evropských fondů,“ říká Petra Cuřínová z oddělení statisticky stavebnictví ČSÚ. Objem nových stavebních zakázek na pozemním stavitelství byl na vrcholu v roce 2006, nejnižší pak v roce 2013. Od té doby meziročně roste zejména v důsledku soukromých zakázek. V prvním pololetí letošního roku stoupl o 14,1 %.

Orientační hodnota stavebních povolení klesala od roku 2010 nepřetržitě pět let. Obrat nastal až v minulém roce. Daný ukazatel meziročně vzrostl o 2,0 %. Tento trend pokračuje i letos. V období od ledna do července zaznamenal ČSÚ růst orientační hodnoty stavebních povolení o 17,4 %. Dlouhodobě je nejvyšší počet i orientační hodnota vydaných stavebních povolení ve Středočeském kraji, kde se staví především nové bytové budovy. Na druhém místě je Praha, kde se investuje i do staveb nebytových budov.

Váha stavebnictví České republiky na celkovém indexu stavební produkce v Evropské unii činí 1,4 %. Největší podíl tvoří Francie, Velká Británie, Německo, Španělsko a Itálie. Výkon českého stavebnictví byl v loňském roce výrazně nad průměrem EU. Stavební produkce v prvním pololetí 2016 v Evropě stagnuje. S ohledem na vysokou srovnávací základnu z minulého roku je to spíše v důsledku vývoje v inženýrském stavitelství. Meziroční pokles v Česku nepatří k těm největším. Horší je situace např. v Polsku nebo Maďarsku,“ uzavírá Petra Cuřínová.

 

Kontakty

Marie Průšová
oddělení PR ČSÚ
tel.: 274 052 834
e-mail: marie.prusova@czso.cz

Petra Cuřínová
vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ
tel.: 274 054 199
e-mail: petra.curinova@czso.cz

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688