Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Důchody a penzijní  |  05.09.2016 11:52:48

Ministerstvo financí apeluje na klienty rušeného II. pilíře


Třetina z 85 000 klientů penzijních společností, kteří se v minulosti rozhodli vstoupit do letos rušeného systému důchodového spoření (II. pilíře) stále ještě neinformovala svou penzijní společnost, jak má s jejich uspořenými penězi ze zrušených fondů naložit. Ministerstvo financí proto důrazně apeluje na klienty, kteří tak dosud neučinili, aby s tímto krokem neotáleli a nenechávali jej na poslední chvíli. Lhůta, do kdy je možné penzijní společnost vyrozumět, vyprší 30. září 2016. Vyrozumění by měli provést na základě dopisu, který od penzijní společnosti na jaře 2016 obdrželi, případně ji kontaktovat i jinak.

Všem účastníkům důchodového spoření, kteří se do té doby neozvou, převedou penzijní společnosti uspořené peníze automaticky na jejich daňový účet u příslušného finančního úřadu, který s penězi bude nakládat jako s daňovým přeplatkem. Správce daně si tedy např. z částky bude moci automaticky strhnout sumu, kterou dotyčný případně dluží na daních. Dotyčný bude mít možnost požádat finanční úřad o výplatu těchto prostředků, tento způsob jejich výplaty však bude komplikovanější a zdlouhavější než výplaty peněz z II. pilíře přímo od penzijních společností. Ta může klientovi podle jeho rozhodnutí vyplatit jeho peníze poštovní poukázkou, převodem na běžný účet nebo převodem na jeho účet v rámci doplňkového penzijního spoření (III. pilíř). Tento způsob výplaty bude probíhat od 15. října do 31. prosince 2016. Kontaktovat penzijní společnost včas, tzn. do 30. září, je tak především v zájmu samotných klientů, kteří byli penzijními společnostmi o způsobu rušení II. pilíře adresně vyrozuměni již v březnu 2016.

Rušení II. pilíře je rozfázováno postupně v průběhu roku 2016 na základě zákona č. 376/2015 Sb., o ukončení důchodového spoření a zákona č. 377/2015 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o ukončení důchodového spoření. Současná vláda ČR se rozhodla ukončit II. pilíř, aby zastavila snižování objemu prostředků (3 %) vybraných v rámci pojistného na důchodové pojištění na výplatu důchodů. Individuální spoření občanů na důchod podporuje zvýšením atraktivity doplňkového penzijního spoření (III. pilíře) úpravou jeho podmínek jako je např. zrušení minimálního věku pro účast a zvýšení daňového zvýhodnění.

Podrobné informace k rušení II. pilíře jsou veřejnosti k dispozici na webu Ministerstva financí http://www.mfcr.cz/cs/soukromy-sektor/soukrome-penzijni-systemy/ii-pilir-duchodove-sporeni#5.

Ing. Michal Žurovec
Vedoucí oddělení Vnější vztahy a komunikace MF ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688