Patria (Patria Finance)
Politika a události  |  01.09.2016 14:02:38

Uprchlická krize a německé „zvládneme to“ rok poté

Je tomu rok, co německá kancléřka Merkelová prohlásila, že její země uprchlickou krizi zvládne. Za vysokými čísly uprchlíků přicházejících do Evropy je obrovské utrpení. Týká se to zejména těch, kteří přicházejí z válkou sužované Sýrie. Uprchlická krize má ale také dopad na německou ekonomiku. Podívejme se na ně několik základních faktů.

Kolik uprchlíků do Německa skutečně přišlo? Jejich počet začal prudce růst v polovině roku 2015. Tlak polevil v zimních měsících, a to kvůli chladnému počasí, uzavření balkánské cesty a dohodě s Tureckem. Zatímco v listopadu minulého roku přišlo do Německa asi 200 000 uprchlíků, letošní měsíční průměr dosahuje 16 000 uprchlíků. Od počátku roku 2015 jich celkem přišlo přibližně 1,33 milionu.

Čísla tedy ukazují, že hlavní tlak již polevil. Podle zákona ovšem mají ti, kterým bude oficiálně přiznán status uprchlíka, právo na život se svou rodinou. Podle našich odhadů se tak dá čekat, že do země dorazí ještě asi 665 000 lidí (počítáme s tím, že přibližně polovině uprchlíků bude udělen zmíněný status a v průměru za ní dorazí jeden další člen rodiny).

Jaký je a bude dopad na ekonomiku? Státní výdaje spojené s uprchlickou krizí doléhají na veřejné finance, ale také zvyšují poptávku, která by měla ekonomice pomoci. Počítáme zhruba s tím, že celková poptávka vzrostla přibližně o 6,5 miliardy eur, což představuje zhruba 0,2 % HDP. Dopad na německou ekonomiku ale bude asi o třetinu nižší, protože zhruba třetina této poptávky bude uspokojena prostřednictvím dovozů. Jde tedy o zanedbatelný impuls, který se nedá srovnávat s tím, jak německou ekonomiku stimuluje ECB (její sazby nyní leží z hlediska německé ekonomiky příliš nízko). V některých sektorech se ovšem vyšší vládní výdaje spojené s uprchlíky projeví výrazně.

Mezi květnem roku 2015 a květnem roku letošního vzrostl počet zaměstnaných lidí o 700 000. Z nich bylo ale pouze 24 000 tvořeno imigranty z neevropských zemí. Do určité míry je to dáno časem potřebným na získání pracovního povolení. Přesto už řadu měsíců tvrdíme, že pro tuto skupinu lidí jsou na německém trhu práce pouze omezené příležitosti k získání zaměstnání. V první řadě je tu jazykový problém, ale také nedostatečná kvalifikace (asi 40 % uprchlíků nemá ani základní vzdělání). Bude tedy velmi obtížné najít pro ně vhodné zaměstnání.

Dojde díky vlně uprchlíků k podpoře dlouhodobého růstu? Tento růst závisí na růstu pracovní síly a zvyšování její produktivity. Produktivita by se měla v následujících letech zvyšovat asi o 0,75 % ročně. Uprchlíci mají samozřejmě vliv na vývoj potenciální pracovní síly. Podle IAB by bez nich do roku 2025 klesala pracovní síla přibližně o 0,25 % ročně. Aktuální vývoj povede sice k tomu, že do roku 2017 pracovní síla poroste, pak ale opět převáží staré demografické faktory a obnoví se trend poklesu. Na dlouhodobý potenciální růst tedy uprchlická krize nebude mít vážnější dopad a my jej stále odhadujeme na 0,5 % ročně.

Graf ukazuje vývoj nezaměstnanosti v Německu – žlutě u pracovní síly přicházející z neevropských zemí, černě u celkové pracovní síly:



Zdroj: Commerzbank

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688