Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.08.2016 09:07:12

Pasivní investování je horší než komunismus


rok napůl žertuji o tom, že indexové fondy by měly být zakázány. Nyní ale s podobným a naprosto vážným závěrem přichází Sanford C. Bernstein & Co. Tvrdí dokonce, že tyto fondy jsou horší než komunismus: „Zdánlivě kapitalistická ekonomika, v níž jsou ale všechny investice pasivní, je horší než jakákoliv ekonomika centrálně plánovaná.“

Logika stojící za podobným tvrzením je jednoduchá: Kapitálové trhy mají alokovat kapitál. Ceny akcií dobrých společností by měly růst, tyto firmy by měly mít přístup k levnějšímu kapitálu a měly by expandovat. Špatné společnosti by měly bankrotovat. Analytici a investoři by pak měli neustále přemýšlet o tom, které akcie jsou předražené a které naopak příliš levné a kapitál by měl proudit tam, kde je jeho využití nejefektivnější.

Pokud ale nahradíme aktivní analytiky a investory pasivními fondy, pak trh popsanou funkci neplní. Obrovské společnosti zůstanou už navždy obrovskými společnostmi, kapitál poteče stále na stejné místo, nedojde k jeho efektivní alokaci. Indexové fondy jsou levné, ale je tomu tak proto, že aktivní investování sebou nese pozitivní externality. Pokud za ně ale nikdo nebude platit, tyto externality zmizí.

Hodně se hovoří o tom, zda k takovým změnám skutečně dochází. Existuje i názor, že pasivní investování alokaci kapitálu zlepší, protože z trhu vytlačí špatné aktivní investory a zůstanou jen ti dobří. Aktivní investoři totiž relativní ceny aktiv neovlivní – kupují celé portfolio akcií. Na trhu pak podle tohoto názoru nakonec zůstane jen málo aktivních investorů, půjde ale jen o ty nejlepší. A ti budou kapitál dál efektivně alokovat. Dříve existovaly dvě základní možnosti: Centrálně plánovaná ekonomika, nebo ekonomika tržní, kde o alokaci zdrojů rozhodoval právě trh. Nyní se však objevuje další možnost: Tržní ekonomika, kde dominují pasivní investice a investoři hází peníze bez rozmyslu na všechno, co je na trhu k dispozici.

V současné době pak stále nabývá na významu vliv robotického investování. To nyní také v podstatě znamená investování pasivní, protože jeho základ tvoří historická data. Je ale možné, že se roboti budou zlepšovat i v oblasti alokace kapitálu? Je pravděpodobné, že se budou rozhodovat jak na základě historických informací z trhů, tak na základě fundamentálních dat i dat provozních (například na základě satelitních fotografií parkovišť retailových společností) a makroekonomických. Dá se tak čekat, že v delším období budou roboti v alokaci kapitálu skutečně čím dál tím lepší. Pak se ale může stát, že investování bude založeno na hledání toho nejlepšího robota.

Autorem je Matt Levine.

Zdroj: Bloomberg, Sanford C. Bernstein & Co.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688