Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  30.08.2016 10:55:03

Největší nebezpečí pro americké akcie a hlavní přednost velkých investorů


Od poslední finanční krize jsou investoři bombardováni knihami, úvahami a články, které radí, jak přečkat další medvědí trh. Takové rady jsou určitě relevantní a je dobré se připravovat na to, že ceny akcií půjdou jednou dolů. Počítat bychom měli i s tím, že někdy naše investice ztratí velkou část své hodnoty a my bychom kvůli tomu neměli panikařit. Existuje ale další riziko, kterému se většinou moc nevěnujeme: Další výrazný růst cen akcií.

Mně osobně se zdá, že na americkém trhu je situace příhodná pro vznik akciové bubliny. Sazby leží extrémně nízko, centrální banky po celém světě sledují akomodační politiku, penzijní fondy a další finanční instituce jsou tlačeny do hledání vyšších výnosů a alternativy k akciím se hledají jen těžko. To automaticky neznamená, že bublina skutečně vznikne, ale všechny hlavní ingredience, které za ní obvykle stojí, jsou přítomny.

Pokud se podíváme do historie, je zřejmé, že daný rok je pravděpodobnější výrazný růst cen akcií než jejich pokles. Můj kolega Michael Batnick zjistil, že po roce 1926 je u amerických akcií šestkrát více pravděpodobnější 20% roční růst cen akcií než jejich 20% pokles. Tyto 20% pohyby jsou zobrazeny v grafu:



Jen málo investorů by považovalo další posilování amerických akcií za riziko. Jenže tu je vždy možnost, že naše chování bude ovládnuto chamtivostí. Nejdříve nás tedy ovládne strach z toho, že nemáme nakoupeno, takový strach se ale ve chvíli, kdy trh obrátí, rychle mění v hrůzu z toho, že nakoupeno máme. Michael Mauboussin v této souvislosti poukazuje na rozdíl mezi tím, kdy jednáme na základě informací a kdy jednáme pod nějakým vnějším tlakem:

Investování je společenskou činností a ceny akcií se tak mohou namísto zdroje informací stát zdrojem společenského tlaku. Došlo k tomu už mnohokrát, příkladem je technologická bublina. Když ceny internetových akcií rostly, papírové bohatství investorů se zvyšovalo a ti, kteří akcie nevlastnili, byli pod tlakem. Mnozí z nich mu podlehli a začali také kupovat a to celý proces ještě více posilovalo. Ti nejlepší investoři ale podobným tlakům nepodléhají. Musí být schopni nestarat se o to, co o nich ostatní myslí. Takový postoj nám není vlastní. Velcí investoři tak mají přednost, která je pro ně ale v běžném životě přítěží. Prostě je vůbec nezajímá, co si myslí ostatní. Investiční úspěch vyžaduje zvážení řady názorů, ale nakonec musí být vytvořen vlastní názor, který neodpovídá konsenzu. Dav má často pravdu, ale když se mýlí, musíme být schopni jít proti proudu. Lehce se to říká, těžko se to naplňuje.“

Mimo zmíněné rady „ignorovat názory ostatních“ bych já sám přidal ještě pár dalších: Neměňte svou strategii, a to zejména ve snaze dohnat zisky ostatních či se vyhnout momentálním ztrátám. Držte se ve své zóně komfortu – vždy musíte vědět, co jste si koupili a proč jste to koupili, nepouštějte se do investic, kterým nerozumíte. Vyhněte se honbě za vysokými výnosy. Vlastněte jen takové množství akcií, které byste drželi i během medvědího trhu. A hlavně musíte znát sami sebe. Váš investiční styl by totiž měl vždy odpovídat tomu, jací jste a co zvládnete s ohledem na možná rizika.

Netvrdím, že bublina skutečně vznikne. S jejím vznikem a následným prasknutím bychom ale měli počítat, i když se zdá, že investoři si další bublinu určitě nepřejí. V poměrně krátké době se už dvakrát spálili a na další euforii tak možná není prostor.

Autorem je investor Ben Carlson.

Zdroj: Wealth of common sense.com

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688