Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  27.08.2016 00:15:02

26. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zakončily páteční rozkolísané obchodování smíšeně, dva ze tří hlavních indexů skončily v mínusu. Investoři vyhodnocovali slova šéfky Fedu Janet Yellenové, která na setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole naznačila, že se blíží další zvýšení amerických úrokových sazeb. Výrazně naopak posílil dolar. V týdenním horizontu skončily v červených číslech všechny tři hlavní akciové indexy.

Index Dow odepsal v pátek 0,29 % na 18 395,40 bodu a širší index S&P 500 klesl o 0,16 % na 2 169,04 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,13 % na 5 218,92 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 0,15 % na 13,65 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o pět bazických bodů na 1,626 %.

V červených číslech skončilo osm z deseti hlavních sektorů, nejslabší výkon podaly sektor veřejných služeb, odvětví cyklického spotřebního zboží a telekomunikační sektor. Nad nulou se udržely sektor zdravotní péče a technologické odvětví.

Americké akcie (26. srpna 2016)
Americké akcie (26. srpna 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow klesl o 0,85 %, S&P 500 se snížil o 0,68 % a Nasdaq Composite oslabil o 0,37 %.

Americké akcie (týden do 26. srpna 2016)
Americké akcie (týden do 26. srpna 2016)Zdroj: Google

Yellenová na setkání centrálních bankéřů v americkém horském letovisku Jackson Hole uvedla, že důvody pro další zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech v posledních měsících zesílily, a to díky lepší situaci na trhu práce a příznivým vyhlídkám ekonomiky USA. Neupřesnila ovšem, kdy by se mělo nejbližší zvýšení úroků uskutečnit.

K úrokových sazbám se v pátek vyjádřil také šéf saintlouiského Fedu James Bullard. V rozhovoru pro finanční televizi CNBC řekl, že zářijové zasedání měnového výboru Fedu by pro další zvýšení úrokových sazeb mohlo být vhodným termínem.

Šéfka clevelandské pobočky americké centrální banky Loretta Mesterová v pátek prohlásila, že ekonomika USA je na dobré cestě, a dodala, že úrokové sazby se měly postupně zvyšovat s tím, že na přesném načasování nezáleží. Současně Mesterová odmítla, že by se akciový trh nacházel ve fázi bubliny.

Viceguvernér Fedu Stanley Fischer po projevu Yellenové řekl, že značný vliv bude mít na rozhodování Fedu zpráva o srpnovém vývoji situace na americkém trhu práce, a dodal, že z projevu Yellenové vyplývá, že by se sazby skutečně mohly zvýšit již v září.

V indexu Dow v pátek nejvýrazněji klesly akcie telekomunikační společnosti Verizon Communications (-1,29 %), řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (-0,86 %) nebo chemické firmy DuPont (-0,84 %). Dařilo se naopak cenným papírům farmaceutické společnosti Merck (+0,85 %), výrobce čipů Intel (+0,48 %) či farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (+0,4 %).

Cenné papíry výrobce potravinových doplňků Herbalife (-2,31 %) oslabily poté, co se na trhu objevila zpráva, že investor Carl Icahn jedná o prodeji svého podílu ve společnosti skupině investorů zahrnující i fond investora Billa Ackmana.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Nejlepší a nejhorší americké akcie roku 2016Nejlepší a nejhorší americké akcie roku 2016

Na skládání celoročních účtů je ještě brzy, pravidelný pohled do portfolia ale patří ke správně řízenému investování. Držíte některé z uvedených titulů? Tak máte buď v kapse zajímavé zisky, nebo jste zaspali a měli se některých pozic dávno zbavit.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688