Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  25.08.2016 06:00:41

V okolí devíti nedokončených silnic mohou slavit. Příští rok se začne stavět

Vláda dnes schválila seznam staveb, na které nebude potřeba dělat nový posudek vlivu na životní prostředí. Slavit tak mohou například u Budějovic, či Frýdku-Místku.

Ministři Sobotkova kabinetu na svém prvním poprázdninovém zasedání schválili konkrétní seznam staveb, na které se nebude vztahovat nový, přísnější zákon o posuzování vlivu staveb na životní prostředí (EIA). Dovršilo se tak  několikaměsíční vyjednávání Ministerstva dopravy, životního prostředí a zástupců Úřadu vlády.

Vláda tak potvrdila seznam staveb, které odsouhlasila Evropská komise již v červnu, kdy je ministr dopravy Dan Ťok komentoval slovy: „Rozhodnutí Evropské komise po několikaměsíčním vyjednávání si vážíme. Zachránili jsme stavby, které máme připravené k výstavbě a které mají přímý vliv na občany po celé republice. Můžeme tak pokračovat ve výstavbě dalších více než 120 kilometrů našich silnic a zapojit do nich dál evropské peníze.“

Za oběť jiným důležitým stavbám tak definitivně padla dostavba pražského okruhu, o čemž Ekonomický deník informoval na začátku  června v textu Komise nechce „propustit“ pražský okruh do realizace. Ohroženy jsou další stavby.

Vypadá to tedy, že definitivně slaví úspěch „Lex EIA“, tedy speciální zákon, s jehož návrhem původně přišel Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Lex EIA přišel s „fíglem“ jak by se dalo nařízení komise – v mezích zákona – obejít. Chopil se ho poslanec Martin Kolovratník a chtěl ho prosadit jako poslanecký návrh zákona. Posléze se koalice domluvila, že zákon má větší šanci na prosazení, když bude navrhnut vládou, což se nakonec stalo v červnu (Vláda chce od EK zelenou pro dopravní stavby. Pražský okruh v seznamu chybí).

Vyjmenované stavby tak pravděpodobně získají výjimku od Evropské komise a nové řízení EIA nahradí rozhodnutí Ministerstva životního prostředí. Stavby by měly být zahájeny příští rok.

Hrozilo zastavení staveb i dalších dotací

Dnes potvrzený seznam staveb je tedy, až na pražský okruh, identický s tím, co již dříve předběžně vyjednal v Bruselu premiér Bohuslav Sobotka.

Ministerstvo dopravy pak k deseti stavbám, které předjednal Sobotka s odkazem na důležitost nejen pro Českou republiku, ale i pro celou Evropu, jelikož část z nich navazovala na evropskou páteřní silniční síť, přidalo dalších 8 staveb a poslalo je k posouzení do Bruselu. Tamní úředníci ale zamítli všechny stavby. Situace vzbudila velké rozhořčení napříč politickou scénou a také u odborné veřejnosti.

Podle všeho se tak podařilo zažehnat scénář, kdy by Unie v reakci na „lex EIA“ mohla zastavit přísun všech peněz.  Ještě v květnu to vypadlo, že jí už došla trpělivost se státemkterý neustále požaduje nějaké výjimky z implementace unijních předpisů . Podle nejčernějších prognóz tedy hrozí, že pokud se nepodřídíme vůli Evropské komise a nezačneme stavby posuzovat podle „nové EIA“, EU nám zastaví nejen příliv peněz na dopravní stavby, ale uzavře kohoutek penězovodu zcela. Podle některých zdrojů by to mohlo být celkem 600 miliard korun.

 

Seznam prioritních staveb dle vlády:

Jiří Reichl

Lex EIA zafungoval, Komise povolí klíčové stavby

Kraj Vysočina podpořil plán na stavbu nových bloků Dukovan

Vláda chce od EK zelenou pro dopravní stavby. Pražský okruh v seznamu chybí

Komise nechce „propustit“ pražský okruh do realizace. Ohroženy jsou další stavby

Dopravní stavby jsou v ohrožení, poslanci viní ministra Brabce, chtěli jeho rezignaci

Svaz průmyslu a dopravy: Česku hrozí ztráta miliard korun


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688