Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  21.08.2016 07:30:41

Kanadský výrobce léčiv Valeant čelí obvinění z rozsáhlých podvodů

Investiční společnost T Rowe Price obvinila kanadskou farmaceutickou firmu Valeant z rozsáhlých podvodů. V případu jsou údajně zapojeni i někteří bývalí top manažeři.

Jeden z největších exmajitelů Valeantu, americká investiční společnost T Rowe Price prohlašuje, že bývalé vedení Valeantu připravilo jeho akcionáře o miliardy dolarů. Informoval o tom list Financial Times. Podle portálu Huffingtonpost.ca se však podvodné praktiky týkají i některých současných manažerů.

Uměle navýšená výkonnost

Valeant měl podle vedení T Rowe Price provozovat tajnou prodejní síť léků, včetně manipulování cenami a využití fiktivního účetnictví. K obvinění se připojil i jiný z investorů Valeantu, společnost Alleghany. Oba američtí majitelé investičních fondů tvrdí, že Valeant využíval fiktivní mailové objednávky k umělému navyšování tržeb společnosti, čímž měl uvádět akcionáře v omyl. Tak to stojí v žalobě, podané u federálního soudu v New Jersey.

Na podvodu se mělo podílet vrcholové vedení Valeantu včetně Michaela Pearsona, bývalého generálního ředitele, a Howarda Schillera, bývalého finančního ředitele společnosti. Ti jsou odpovědni za „snížení hodnoty společnosti o několik miliard dolarů,“ říká dále žaloba, která byla podána tento týden.

Michael Pearson nastoupil do Valeantu v roce 2008 a z nevýznamného výrobce léčiv jej změnil v jednu z největších farmaceutických skupin světa. Ovšem jen za cenu obrovského zadlužení, které dosáhlo více než 30 miliard amerických dolarů (720 miliard korun). Pearson byl letos ze své funkce odvolán a musel Valeant opustit poté, co akcie společnosti zažily doslova volný pád.

T Rowe Price a ti ostatní

Tržní hodnota Valeantu klesla během posledního roku o 90 procent. Příčin bylo několik, od pádu do krize, přes účetní skandál až po lamentování politiků nad vysokými cenami některých léků. Ještě před rokem byste celý Valeant mohli pořídit za 90 miliard dolarů (2,16 bilionu korun), dnes je to jen necelých 11 miliard.

„Obžalovaní zvyšovali výkonnost společnosti skrze ´inovativní´ marketing, mimořádné prodejní ´týmy´, díky ´skvělému´ vedení a mimořádně kvalitním produktům,“ stojí dále v žalobě. „Zároveň ale před akcionáři schovali síť, prostřednictvím které uměle navyšovali tržby a výkonnost podniku. Podvody jsou tak rozsáhlé a devastující jak pro investory, tak pro pacienty a pojištěnce, že média začala případu přezdívat ´Farmaceutický Enron´,“ tvrdí také žalující strana.

T Rowe Price vlastnila ve Valeantu 6,4% podíl, jehož tržní hodnota se v nejlepších časech společnosti pohybovala nad hranicí 4,5 miliardy dolarů. Mohlo by se tedy zdát, že T Rowe Price vytváří pouze bouři ve sklenici vody. Jenže problém je v tom, že většiny akcií Valeantu se zbavil až letos v květnu, tedy v době, kdy už jejich cena byla velice nízká. Dnes stále disponuje ještě více než 1,5 milionem takřka bezcenných akcií. Je proto pochopitelné, že se T Rowe Price cítí být poškozena.

Ostatní akcionáři se rozhodli také bránit soudní cestou. Vedení Valeantu se již nechalo slyšet, že plánuje prodat aktiva v hodnotě až 8 miliard dolarů. Ta by mohla zahrnovat také obchodní pobočky nebo výrobní linky. Nikdo z managementu Valeantu se ke kauze dosud nevyjádřil.

Cesta nahoru a dolů

Historie Valeantu sahá do roku 1994, kdy došlo k fúzi tří farmaceutických firem a výsledkem byla společnost ICN Pharmaceuticals. V roce 2003 došlo ke změně názvu na Valeant. O tři roky později získal povolení prodávat na trhu Spojených států lék Cesamet, který se řadí k takzvaným antiemetikům, tedy lékům proti zvracení.

roce 2008 začíná spanilá akviziční jízda Valeantu, který skupuje jednu farmaceutickou společnost za druhou. A de facto po celém světě. V jeho portfoliu se ocitly firmyMexika, Ruska, Brazílie nebo Švýcarska. Nákupní horečka Valeantu v oblasti gastroenterologie skončila v dubnu 2015. Ale i v tomto případě platilo, že s jídlem roste chuť, a tak se Valeant začal poohlížet po dalších akvizicích i z jiných oborů medicíny.

Stranou zájmu nezůstala ani oční chirurgie nebo firma, produkující léky na podporu ženského libida. Jenže letos v únoru vyšlo najevo, že se Valeant ocitl ve spárech vyšetřovatelů americké Komise pro cenné papíry a newyorských státních zástupců. Byl vyšetřován také Federální obchodní komisí (antimonopolní úřad v USA) kvůli podezření ze zneužití dominantního postavení na trhu kontaktních čoček. Pád ceny jeho akcií přišel vzápětí. Aktuální účetní skandál je zřejmě pověstným hřebíčkem do rakve.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688