Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  19.08.2016 17:00:52

Philip Morris zveřejnil neutrální čísla, Unipetrol dokončil opravu Záluží, Fotruna plánuje prodej loterie

Středeční zápis z posledního zasedání Fedu přinesl protichůdné informace. Ano potvrdil relativně jestřábí vyznění ve smyslu zlepšení výhledu na vývoj americké ekonomiky, ale zároveň obsahoval informace o rozpolcení rady ohledně budoucího výhledu na vývoj úrokových sazeb. Trh zápis vyhodnotil pozitivně ve smyslu nejasného spuštění zvyšování sazeb a tedy prodloužení velmi uvolněné měnové politiky. Za povšimnutí stojí určitě opětovně dění na ropě, která se před třemi týdny podívala pod 40 dolarovou hranici (WTI). Ale od té doby již přidala více jak 20 %. Konkrétně v uplynulém týdnu WTI přidalo 8,5 % na 48,3 USD/bbl a šlo tak o akceleraci růstu. Důvodem byl pokles stavu zásob v USA, které jsou však stále na rekordních úrovních. Na evropské trhy se za nízkých objemů vrátila prodejní nálada, čemuž neodolal ani domácí index PX, který zakončil týden na 848 bodech, tedy o 1,9 % t/t níže.
 
Z domácích informací jsme sledovali pokračující výsledkovou sezónu. Philip Morris ČR v pátek zveřejnil celkově neutrální sadu čísel. Nekonsolidovaný čistý zisk za 1H16 vykázal 2,2% růst r/r ba 1,4 mld. . To bylo lehce pod naším odhadem 1,44 mld. . Důvodem byl nižší cenový efekt u tržeb z ČR, než jsme projektovali. Celkově však z našeho pohledu došlo k potvrzení solidního hospodaření, což může indikovat pokračování výplaty zajímavé dividendy. Titul zakončil týden na 12900 (-1,0 % t/t).

Unipetrol oznámil, že dokončil opravu před rokem vybuchlé etylénové jednotky v Chemparku v Záluží u Litvínova. Nyní probíhají poslední testy a jednotka by měla být v běžném provozu na konci října. Náklady na opravu by se měly pohybovat na úrovni 4 mld. . Dokončení je pozitivní zprávou. Jak datum, tak částka však nejsou překvapením. Akcie zakončila páteční seanci na hladině 175 (+0,7 % t/t)

Podle informací MF Dnes a Euro24 plánuje Fortuna prodat svůj loterijní byznys. Ten nezapadá do plánů šéfa Petra Widerstroma, který chce Fortunu zaměřit jen na sportovní sázky a online kasino. Strategie údajně počítá i s technologickou expanzí do zahraničí, pravděpodobně přes sázení na webu. Fortuna se ke spekulacím nevyjádřila. Loterie je pro Fortunu okrajovým byznysem, v 1Q16 se podílela na zisku EBITDA pouze ze 4 %. Podle MF Dnes by se cena za prodej loterie mohla pohybovat v rozmezí 120 – 150 mil., tj. ve výši 5-6x zisku EBITDA z loterie za loňský rok. Titul zakončil týden na 92,9 (-0,6 % t/t).

Nejvíce klesající akcií týdne byl CEZ (-4,0 % na 423 ). Na titulu se neobjevily žádné kurzotvorné informace. Odhadujeme, že za poklesem je snižující se cena elektrické energie, která klesá opětovně k hranici 26 EUR/MWh (-3,6 % t/t). Naopak nejvíce rostoucí akcií týdne byl Stock Spirit (+7,7 % na 55,9 ). Předminulý týden společnost zveřejnila výsledky, které byly víceméně v souladu s očekáváním. Aktuálně jsme nezaznamenali jiné kurzotvorné informace.

V příštím týdnu se investoři zaměří na tradiční výroční setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole. V minulosti na tomto symposiu docházelo ke zveřejnění zajímavých informací. Aktuálně nečekáme významné informace, ale rozhodně se bude jednat o jeden z mála potenciálních tržních faktorů pro příští týden. Pro příští týden očekáváme obchodování bez jasného směru za nízkých objemů.

Z domácích informací se nadále zaměříme na výsledkovou sezónu. V úterý zveřejní podrobné výsledky pojišťovna VIG. Očekáváme čistý zisk 75 mil. EUR (-20 % r/r). Již před časem společnost oznámila provozní zisk za 2Q16 a tak se nedomníváme, že výsledky přinesou výrazné vzrušení.

Ve čtvrtek zveřejni čísla za 2Q i Pegas a Fortuna. U Pegasu očekáváme provozní zisk 11,5 mil. EUR (+28,1 % r/r). Důvodem je již růst na tržbách (+8,1 % r/r). Očekáváme potvrzení celoročního cíle. Ani v tomto případě nečekáme výraznou reakci trhu na zveřejněná čísla.

U Fortuny předpokládáme 9% růst provozního zisku EBITDA na 9,8 mil. EUR za 1H16. Důvodem meziročního růstu je však velmi slabé 2Q15. Celkově čekáme potvrzení cíle pro rok 2016 (pokles EBITDA o 10-15 % r/r). Vzhledem k tomu, že společnost zrušila dividendu na následující 3 roky, tak samotná výkonnost společnosti není pro trh až tak zajímavá.

Z makroekonomického výhledu se v  USA zaměříme na čtvrteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby (oček. +3,5 po -3,9 % m/m), páteční druhý odhad HDP za 2Q16 (oček. +1,1 z +1,2 % q/q) a index spotřebitelského sentimentu univerzity Michigan (oček. 90,6 po 90,4 bodech). V průběhu týdne budou zveřejněny i data z trhu nemovitostí (prodeje nových a stávajících domů, nové hypotéky a cenový index). V Německu se zaměříme na čtvrteční indexy IFO, které by měly vykázat drobný pokles.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688