Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Komodity  |  19.08.2016 15:50:14

Rozvoj vlastních zdrojů energie přijde podle analytiků do 20 let

Vlastní zdroje energie začnou tuzemské domácnosti ve větší míře využívat do 20 let. Shodla se na tom většina analytiků, které oslovila ČTK. Podle nich půjde především o solární systémy na střechách a baterie, které si budou domácnosti pořizovat, aby si v nich ukládaly vyrobenou elektřinu.

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková ve středu uvedla, že zatím nepodporuje zásadní změnu tarifů elektřiny do doby, než 30 procent odběratelů s nízkým napětím bude mít vlastní zdroj. Zatím ho podle Vitáskové má půl procenta odběratelů. Podle roční zprávy ERÚ za rok 2015 je v ČR zhruba 5,9 milionu odběrných míst s nízkým napětím, když kromě domácností mezi ně patří řada firem. Nové tarify by tak měly být spuštěny, až by měly vlastní zdroj téměř dva miliony z nich.

Podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora je plán ERÚ příliš vzdálený, reálně podle něj může nastat zhruba v roce 2030. „Myslím si, že první významnější změna tarifů by se měla uskutečnit v roce 2019. Nastolí trend, že je nutné platit nejen za spotřebu elektřinu, ale i za služby přenosové a distribuční soustavy,“ řekl ČTK Gavor, který působí také jako výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE).

Energetický expert Hnutí Duha Martin Mikeska ČTK řekl, že úrovně, o které Vitásková mluvila, může Česko dosáhnout do 15 let, možná i dříve. „Něco udělá propad ceny technologií panelů, hodně udělá propad cen baterií. Pak bude záležet, jak se s tím vypořádají distributoři ve svých tarifech,“ dodal.

Analytik portálu Ušetřeno.cz Tomáš Suchý uvedl, že vlastní zdroje energií jsou budoucností, ke které je třeba směřovat. „Z mého pohledu je reálné, že takzvaný decentrální zdroj elektřiny může mít 30 procent všech odběrných míst v horizontu zhruba 20 let. Samozřejmě za předpokladu, že se výrazně neupraví podmínky trhu, tj. cena za odběr elektřiny, případně dotací na fotovoltaiku,“ uvedl.

Skeptický k masivnímu rozvoji vlastních zdrojů energie je naopak analytik portálu TZB-info Jan Schindler. Hranici stanovenou Vitáskovou podle něj Česko nepřekročí nikdy. „ERÚ má k dispozici cenová rozhodnutí, které v posledních dvou letech upravoval tak, že přidával nové stálé platby za odběrné místo nebo zvyšoval platby za jistič. To již nyní znamená, že zákazníci, kteří mají malou spotřebu nebo kteří šetří, i v příštích letech budou platit více než v minulosti,“ upozornil.

Vitásková ve středu dále uvedla, že pro příští rok ERÚ sníží počet tarifů z 24 na 22, čímž se odstraní tarify, které se podle ní prakticky nepoužívají. Od roku 2018 má svůj vlastní tarif získat právě decentrální výroba.

Podle Mikesky by měl ERÚ při přípravě tohoto tarifu s budoucím vývojem počítat. „Paní předsedkyně Vitásková by si měla uvědomit, že nedělá tarif pro 20.000 nebo 30.000 lidí, co solární panely na domech už mají, ale že je to věc, která se dotkne milionů odběratelů,“ dodal.

čtk


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688