Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.08.2016 14:23:51

Tyto dividendové akcie byste měli brát všemi deseti!

Když chce dnes někdo dosáhnout alespoň na nějaký investiční výnos, musí se porozhlédnout po rizikovějších nástrojích, jako jsou například akcie. Z nich vyčnívají cenné papíry firem, které vyplácejí dividendy, protože právě ty investorům mohou zajistit pravidelný příjem. Následujících devět firem může v prostředí nízkých sazeb v investičním portfoliu velice dobře nahradit státní dluhopisy.

Úrokové sazby blízké nule, nebo dokonce pod ní, a špatné vyhlídky na změnu diskvalifikují jindy oblíbené cenné papíry s pevným výnosem a hrají do karet společnostem, které investorům nabízejí pravidelnou dividendu. Ne každá akcie je však z dlouhodobého hlediska zajímavá, ať už kvůli vysoké ceně, nebo neudržitelnému byznys modelu. Pokud ale firma vykazuje dlouhodobě dobré výnosy, které jsou podpořeny udržitelným byznysem a v některých případech také nedávným poklesem ceny akcií a lepším oceněním, v dlouhodobém horizontu není co řešit.

Carnival

Provozovatel výletních lodí se ihned po britském referendu propadl o 6 % v obavách z dopadů odchodu Británie z EU na turismus (od začátku roku -17 %). Při současné ceně je dividendový výnos mírně nad 3 %. Ukazatel P/E je pod 16 s tím, že očekávání na příští rok jsou kolem 12, což je v porovnání s konkurencí velice zajímavé. Výplatní poměr je pouze 43 %, což dává prostor pro zvýšení. Obavy vyvolává zhoršující se prostředí v turismu, ale v případě oživení na trhu může jít o zajímavou investici s dobrou dividendou.

Carnival
Zdroj: Google

Unilever

Také gigant v oboru spotřebního zboží byl poměrně silně zasažen brexitem, ale na rozdíl od Carnivalu se již stačil vzpamatovat. Vzhledem k sídlu v Nizozemsku může být společnost citlivá na eskalující problémy starého kontinentu, na druhou stranu široké portfolio výrobků od potravin až po kosmetiku znamená, že je negativní vliv krizového období omezený. Akcie se sice neobchoduje se slevou, ale zajímavá dividenda a zmiňované široké portfolio výrobků dělá v současném nejistém období ze společnosti žádané zboží.

Unilever
Zdroj: Google


13 akciových tipů od analytických es z Wall Street13 akciových tipů od analytických es z Wall Street

Americké akcie jsou na maximech, na burzách je ale stále spousta zajímavých investičních příležitostí. Jaké tituly se aktuálně líbí předním analytikům z Wall Street?


Qualcomm

Výrobce čipů má jeden z nejlepších dividendových výnosů v sektoru a na výplatu dividendy využívá méně než polovinu svých zisků. I přes nedávné zdražení akcie díky lepším než očekávaným hospodářským výsledkům je P/E kolem 18, což je rovněž podprůměr v oboru. Firma sice čelí zpomalování v sektoru mobilních telefonů a rizikem může být i velká expozice na Čínu, pozitivem do budoucna ale může být angažovanost firmy v oblasti internetu věcí a datových center.

QUALCOMM
Zdroj: Google

IBM

Přestože společnosti již 17 čtvrtletí po sobě klesají prodeje, je se svým dividendovým výnosem okolo 3,5 % zajímavou příležitostí pro dlouhodobé investory. Když vezmeme v úvahu skutečnost, že nový superpočítač Watson by mohl prorazit v oborech zdravotnictví a bezpečnosti a že investice v oblasti cloudových řešení by se také měly začít vyplácet, investoři mohou očekávat obrat k lepšímu. Na druhou stranu je pravda, že tyto rychle rostoucí oblasti tvoří pouze malý zlomek celkových příjmů společnosti. V posledním čtvrtletí ale zaznamenaly 12% meziroční nárůst a vygenerovaly 8,3 miliardy dolarů.

IBM
Zdroj: Google
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688