Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.08.2016 08:48:21

Vytvořil letošní volný pád Lufthansy investiční příležitost?

Patří Lufthansa do skupiny německých společností se silným cash flow, silnou rozvahou a valuací, která minimálně vybízí k detailnějšímu pohledu na firmu? Z prvního grafu je zřejmé, že akcie této letecké společnosti si velmi ráda létá svou vlastní cestou a na celkové chování trhu zase tolik nedá. V letošním roce si tak prošla prudkou korekcí a nyní se nachází zhruba na úrovni z konce roku 2012. Nic pro trendaře.

 

Zdroj: The Financial Times

Lufthansa dokáže relativně pravidelně navyšovat tržby, ovšem zisky jsou značně volatilní. V roce 2015 dosáhly tržby nejvyšší úrovně za posledních pět let a návratnost vlastního jmění se vyhoupla na 25 % (hodně jí ale pomáhá finanční páka, což je zřejmé z toho, že návratnost investic je mnohem nižší). Analytici podle konsenzu na FT čekají, že tržby budou letos a v roce 2017 zhruba stagnovat. Zisky na akcii ale podle konsenzu klesnou zhruba na polovinu úrovně z roku 2015. Což je možná jedním z hlavních důvodů, proč si akcie vede tak špatně i přesto, že zatím vykazovala poměrně hezká čísla (disproporce, na kterou poukázal jeden ze čtenářů).

 

Zdroj: The Financial Times

Lufthansa dokázala během posledních pěti let s výjimkou roku 2014 a 2011 pokrýt své investice do provozu svým provozním cash flow. Nejde ale ani zdaleka o typicky německý strojek na peníze, kterému jsme se zde věnovali v řadě předchozích dílů. Společnost se ani nedrží jednoho ze železných (i když často pochybných) pravidel trhu: Dividendy se musí držet na stabilní úrovni, či musí systematicky růst. Lufthansa se namísto toho zřejmě snaží vyplatit vše, co může a nějaké zdání stability se ani nesnaží budit. Což je svým způsobem lepší, než když se o to snaží firmy, které do stability mají daleko jen ždímají své rozvahy.

 

Zdroj: The Financial Times

Úročený dluh na úrovni 7 miliard eur a hotovost ve výši cca 45 miliard eur znamenají, že čistý dluh společnosti se pohybuje kolem 3 miliard eur. EBITDA minulého roku dosáhla zhruba 3 miliard eur. I kdyby letos a příští rok výrazněji klesla, stále má Lufthansa podle poměru čistého dluhu k EBITDA poměrně silnou rozvahu. Což je u leteckých společností, které si jdou vzájemně ostře po krku a které musí čelit řadě negativních faktorů jistě velkým plusem. Jak je to s valuací?

V úvodu zmíněná korekce poslala kapitalizaci Lufthansy na 5 miliard eur. S betou blížící se jedné bude požadovaná návratnost u této akcie na 5,12 %. Uvedenou kapitalizaci by pak ospravedlnilo například dlouhodobě stabilní volné cash flow pro akcionáře ve výši 255 milionů eur. Pokud by místo stagnace mělo dlouhodobě růst o 2 %, stačilo by letos začít se 155 miliony eur. Ve třech z posledních pěti let přitom dokázala Lufhansa generovat pro akcionáře mnohem více, v letech 2014 a 2011 byla naopak v záporu. V průměru generovala více než 300 milionů, což je znatelně nad výše zmíněnými „požadovanými“ čísly.

Lufthansa tak určitě není valuačně nezajímavá. Její fundament a valuace se ale do značné míry odvíjí od světonázoru na vývoj v celém leteckém odvětví, který se mění poměrně často. Mě osobně pak přece jen připadají o něco zajímavější německé společnosti, na které jsme se dívali v předchozích dílech.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688