Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.08.2016 09:39:13

Rozbřesk – Superrozpolcený Fed drží naděje na růst sazeb v tomto roce…


Zdá se, že americký Fed už dlouho nebyl tak názorově rozpolcený. Podle zápisu z posledního zasedání v něm existují alespoň tři různé názorové skupiny. První si myslí, že s dalším růstem sazeb je lepší počkat na silnější výkon ekonomiky a inflační tlaky. Bojí se, že vyšší sazby v tuto chvíli ohrozí relativně slabou investiční aktivitu. Druhá je naopak přesvědčená o tom, že pravý okamžik na zvyšování sazeb již nastal - nezaměstnanost poklesla pod svoji přirozenou míru, inflace tedy může překvapit rychlejším nástupem a pro ekonomiku je proto lepší sazby začít zvyšovat hned a postupně. Zvlášť když se ukazuje, že americký výhled se po brexitu nijak zásadně nemění. A třetí skupina je někde mezi tím. Věří, že čas na růst sazeb může v nejbližší době dozrát, ale takticky chce raději počkat na další silnější čísla.

Co si z toho vzít? Na první pohled je možná zápis z červencového zasedání o něco více jestřábí než trhy čekaly - určitá část členů Fedu si dokáže představit růst sazeb již v září. Na druhé straně ale překvapuje i vysoká názorová rozpolcenost - nebývá zvykem, aby zápis ze zasedání Fedu vyslal tolik různorodých názorových signálů. I proto podle nás zářijové zvýšení amerických sazeb před prezidentskými volbami stále není příliš pravděpodobné. Roste ale pravděpodobnost růstu sazeb do konce roku. Důležité bude sledovat, zda se v rozhádaném Fedu nebuduje kolem Janet Yellenové zárodek konsensu. Jistý signál vyslal včera blízký spolupracovník Yellenové a šéf newyorského Fedu William Dudley, který hovořil o možnosti brzkého růstu sazeb. Pokud něco takového potvrdí příští týden v Jackson Hole i Janet Yellenová, bude na čase, aby trhy své sázky na růst sazeb do konce roku zvýšily.

Otázkou je, do jaké míry to může pomoci dolaru. Na rozdíl od konce roku 2015, kdy Fed poprvé zvýšil sazby, dnes kosmetický posun sazeb vzhůru nikoho nepřinutí sázet na sérii dalších hiků. Trhy mají s Fedem své zkušenosti a ví, že v každém případě zůstane v dalších krocích super-opatrný. I proto nemusí jít v případě prosincového růstu krátké americké sazby (2Y swapy) nijak oslnivě vzhůru a dolaru tak o něco přísnější měnová politika nepřinese tolik plusových bodů.

Forex

Středoevropské měny byly včera před zveřejněním zápisu z posledního zasedání Fedu v souladu s akciovými trhy lehce nervózní. Tato nervozita ale ze zlotého a forintu může pravděpodobně během dneška vyprchat. Trhy zřejmě ani příliš neovlivní červencové zpomalení průmyslu a maloobchodu v Polsku. Na českém trhu bude zajímavé sledovat, zda bude pokračovat posilování forwardových kurzů koruny hlouběji pod 27,00 EUR/CZK.

Americký dolar nehledě na relativně jestřábí zápis z posledního zasedání Fedu zůstává pod tlakem. Je to částečně odraz rozpolcenosti uvnitř bankovní rady a částečně nedůvěra v to, že by mohl eventuální růst sazeb nastartovat sérii dalšího zpřísňování americké měnové politiky.

Dnes se pozornost přesune do Evropy. Euru může pomoci, pokud zápis z posledního zasedání ECB ukáže, že centrální bankéři zatím nijak neuvažovali nad možnostmi rozšíření QE. Vzdáleně se euro může zajímat i o další post-brexitová čísla z Británie (maloobchodní tržby).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688