Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  17.08.2016 09:18:04

Fed vám chce zase něco naznačit


Dnes zveřejní americká centrální banka zápisky z posledního zasedání bankovní rady (FOMC). Ve stanovisku po červencovém zasedání nejvíce zaujala věta, že „krátkodobé rizika pro ekonomický výhled se snížila“. Zdá se, že zápisky budou laděny jestřábím stylem, tedy budou naznačovat (opět) rychlejší růst sazeb, než čeká trh.

John Williams (prezident Fedu San Francisco) začal týden tím, že by Fed měl přehodnotit systém měnové politiky ve světle nízkých rovnovážných úrokových sazeb. A to tak, že směrem k cílování nominálního HDP. Teď Fed cíluje inflaci a nezaměstnanost, což je vlastně to samé. Nicméně jeho uvažování jde směrem ke zvýšení inflačního cíle.

Také píše, že zvýšení rovnovážné úrokové sazby by mělo jít prostřednictvím vyšších investic do vzdělání, infrastruktury, výzkumu a vývoje. Shodou okolností včera jsem ukazoval, že podinvestování je problémem USA.

Také propaguje silnější, více predikovatelnou a systematičtější fiskální politiku navázanou na ekonomický cyklus. Jinými slovy, by se fiskál mohl řídit podobným pravidlem Fed, tedy cílovat nominálního HDP.

No ale pak už nastoupili jestřábi: William Dudley (prezident Fedu New York) kontroval, že diskuse o zvýšení inflačního cíle je předčasná. A řekl, že se blíží chvíle (nikoliv zima), kdy Fed bude muset zvýšit sazby. Na otázku, zda je možné, aby už v září (20-21.9.) Fed zvýšil sazby, tak odpověděl, že to možné je.

Dennis Lockhart (prezident Fedu Atlanta) doplnil, že věří, že ekonomika akceleruje svůj růst, a proto by sazby měly růst minimálně jednou v letošním roce.

Trh se nechává vycukat: sice zvýšil pravděpodobnost zvýšení sazeb v září, ale pouze na 15 procent. Souhlasíme, myslíme si, že těsně před prezidentskými volbami se Fed moc nepohrne do zpřísňování měnové politiky. Čekáme zvýšení sazeb až v prosinci. Trh vidí šanci, že sazby do konce roku zvýšeny na 52 procent.

Mimochodem, blíží se výroční slet centrálních bankéřů a ekonomů v Jakcson Hole: 26. srpna s názvem „Designing Resilient Monetary Policy Frameworks for the Future“.


David Navrátil


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688