Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  14.08.2016 08:15:41

Jižní Korea: Novartis je vyšetřován, Samsung jde s biomedicínou na burzu

Švýcarský farmaceutický obr Novartis čelí v Jižní Koreji riziku dočasného zákazu prodeje některých svých léků kvůli podezření z nezákonných obchodních praktik. Samsung Biologics se připravuje na vstup na burzu.

Švýcarský Novartis se dostal do hledáčku jihokorejských státních žalobců, kteří jej vyšetřují pro podezření z porušení obchodních pravidel u některých velmi populárních léků. Novartis měl nabízet nezákonné slevy a výhody lékařům za účast na seminářích a dalších akcích, pořádaných medicínskými časopisy. Hodnota těchto „dárečků“ dosáhla za období 20112016 zhruba 2,4 milionů dolarů (bezmála 58 milionů korun).

Do skandálu je podle listu Financial Times zapojeno 34 lidí, včetně 15 lékařů a šéfů pěti časopisů. Žalobci tvrdí, že stranou nezůstalo ani šest lidí z vedení korejské pobočky Novartisu včetně jejího prezidenta. „Přistoupíme k adekvátním opatřením v trestněprávní rovině proti zodpovědným lidem, jakmile bude vyšetřování ukončeno,“ stojí v prohlášení jihokorejského ministerstva pro bezpečnost potravin a léků.

Podle tamního práva mohou společnosti, které nabízely nepřiměřené rabaty lékařům výměnou za předepisování jejich léků, obdržet zákaz prodeje léků až na šest měsíců. Státní žalobci také po ministerstvu zdravotnictví požadují, aby administrativně snížilo ceny těch léků, kterých se případ týká. Toho lze dosáhnout skrze systém národního zdravotního pojištění. Nad to je možné odebrat licence lékařům, kteří „dárečky“ od farmaceutických firem dostávají.

„Dárečky“ pro lékaře jsou rozšířené

Novartis patří v Jižní Koreji z hlediska tržeb k největším zahraničním farmaceutickým firmám s obratem přes 450 miliard wonů (10 miliard korun) za minulý rok. Korea je zároveň desátým největším trhem pro Novartis. Jeho korejská pobočka dostala už před pěti lety pokutu 7,1 miliard wonů (155 milionů korun) za podobný prohřešek, kvůli kterému je dnes vyšetřován.

Hlasy ze zdravotnického sektoru říkají, že tato forma uplácení lékařů je v Jižní Koreji poměrně rozšířené navzdory tomu, že tvrdým opatřením ze strany vlády. Letos v únoru státní žalobci udělali razii v kancelářích korejské pobočky Novartisu jako součást celkového tažení proti těmto praktikám. Podobná akce byla provedena i v některých lobbistických zdravotnických kruzích.

Novartis Korea připustil, že někteří jeho představitelé mohou být v nezákonných obchodních praktikách zapleteni, ale odmítl, že by se to týkalo top managementu. „Uznáváme a litujeme toho, že někteří naši kolegové byli účastni na menších lékařských setkáních a jiných vědeckých aktivitách prostřednictvím komerčních časopisů. Je to samozřejmě v rozporu s naší politikou a firemní kulturou,“ stojí v prohlášení korejské pobočky Novartisu. „Nikdy netolerujeme neférové praktiky a již jsme podnikly kroky k vyšetření všech problémů.“

Samsung Biologics jde na burzu

Biofarmaceutická divize korejského giganta Samsung se chystá upsat své akcie na burze. Hodnota úpisu Samsung Biologics se podle listu Financial Times odhaduje v rozmezí 1,8 až 2,7 miliardy dolarů (43,2 až 64,8 miliard korun). Jestliže se to podaří, bude to letošní největší IPOJižní Koreji. Biofarmaceutická část Samsungu už předložila potřebnou žádost Korejské burze cenných papírů, sídlící v Soulu.

Záměr Samsungu je vývoj nových biofarmaceutických produktů, což by mohl být impuls pro růst celé skupiny. Samsung Biologics, který vyrábí komplexní biologické léky pro své odběratele, kam patří i Bristol-Myers Squibb nebo Roche Holding, má podle odhadu analytiků tržní cenu kolem 10 miliard dolarů (zhruba 240 miliard korun). Očekává se, že společnost nabídne k veřejnému obchodování 10 až 25 procent svých akcií.

Peníze získané z úpisu budou použity na zvýšení výrobní kapacity tak, aby se Samsung Biologics stal největším smluvním výrobcem léků. Nyní mu patří v globálním měřítku třetí příčka za švýcarskou společností Lonza a německým Böhringer Ingelheim. Na třetí pozici se dostal na konci minulého roku. Cíl stát se světovým lídrem by měl být splněný do roku 2018.

Samsung na biofarmaka vsází poté, co jeho hlavní obor – technologie – poněkud zpomaluje svůj růst. Samsung do biotechnologického odvětví v minulých letech investoval miliardy dolarů. Očekává, že bude neméně tak lukrativní, jako digitální technologie. Od roku 2011, kdy Samsung Biologics vznikl, je však soustavně ve ztrátě. Jen za minulý rok vykázal provozní hospodářský výsledek minus 203 miliard wonů (4,5 miliardy korun). Vstup na burzu by mohl být impulsem pro obrat k lepšímu.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688