Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  12.08.2016 06:00:41

Šlachtovi nabídli místo, teď mu organizují výběrové řízení

Způsob hledání místa pro bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu trochu zavání klientelismem.

Náměstkyně ministra financí Alena Schillerová pravděpodobně překročila své kompetence, když nabídla místo náměstka celní správy Robertu Šlachtovi. Ministr ani jeho náměstek totiž nemohou mluvit do složení týmu vedení Generální ředitelství cel. Vybírají „jen“ jeho generálního ředitele. Obsazování dalších pozic a tedy i nabídky na tato místa jsou pouze na generálním řediteli, či jiných vedoucích pracovnících celní správy.

Mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec i přes několikeré dotazy nedokázal vysvětlit podle jakého zákona náměstkyně Schillerová postupovala. Argumentuje jen tím, že „nabídka možnosti ucházet se o služební místo v celní správě byla učiněna po vzájemné dohodě generálního ředitele celní správy s náměstkyní pro daně a cla, která má Celní správu a její další rozvoj v gesci.“ Ve svých odpovědích se odvolává na citaci služebního zákona (631/2003 Sb.) – „Příslušníka, který již byl ve služebním poměru na dobu neurčitou, lze při přijetí do služebního poměru ustanovit na služební místo, pro které je stanovena služební hodnost, kterou dosáhl již v předchozím služebním poměru“. V rámci tohoto jednání byla s panem Šlachtou projednána možnost podílet se na získávání nových kompetencí CS v oblasti trestního řízení, kde by byly nejlépe využity jeho dlouholeté zkušenosti,“ uvedl na dotazy Ekonomického deníku Žurovec.

Výběrové řízení jen „na oko“?

Podivně vyznívá též učiněná nabídka samotná. Šlachtovi bylo nabídnuto místo náměstka generálního ředitele. Jenže tento post měl být obsazen na základě výsledků výběrového řízení, které již běží a Robert Šlachta se do něj, jako civilista, nemůže přihlásit (podrobně jsme o tom psali v textu Šlachta se nestane náměstkem celníků hned. Musí napřed požádat o znovupřijetí do služebního poměru). Přesto mu náměstkyně ministra financí a generální ředitel Celní správy toto místo slibují. Nabízí se tedy otázka, jestli již vyhlášené výběrové řízení bude zrušeno a počká se, až se bývalý elitní detektiv dostane „do stavu“ celníků a pak bude tendr vypsán znovu. I kdyby se tak stalo, jak mohou mít ti, kteří místo slibují jistotu, že se Robertu Šlachtovi nepostaví někdo z Celní správy a svými dlouholetými zkušenostmi „zelenáče“ nepřeválcuje? Zajímavé je, že při pátrání po podrobnostech doprovázejících tuto nabídku nebyly co se týče nuancí zákona sdílné ani většinou velmi vstřícné bezpečnostní odbory. Odboráři u celníků rovnou odmítli situaci komentovat, Unie bezpečnostních složek si nechala poslat dotazy, ale ponechala je bez jakéhokoliv komentáře.

Podle zákona se do výběrového řízení mohou přihlásit nejen celníci ale i příslušníci ostatních bezpečnostních sborů. Zájem o účast ve výběrovém řízení na služební místo, které bylo ministerstvem financí a ředitelem Celní správy v přímém mediálním přenosu předem nabídnuto Šlachtovi, zřejmě nebude valná. Kdo by se hlásil do výběrového řízení proti protekčnímu kandidátovi, který se již dnes může považovat za vítěze? Výběrové řízení formálně proběhne a musel by se stát zázrak, aby ho Robert Šlachta nevyhrál. Liteře zákona bude možná nakonec vyhověno i přes nešikovné mediální nabízení funkce Babišovou náměstkyní. O otevřenosti, transparentnosti a férovosti výběrového řízení si však můžeme nechat jen zdát.

Redakce


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688