Spotřebu vody málo sledujeme, za kubík příští rok někde zaplatíme až 100 Kč

Na veřejné vodovody je v České republice napojeno 9,9 milionů lidí. Jen malé procento domácností ale tuší, kolik litrů vody proteče za den jejich kohoutkem. Spotřeba vody sice dlouhodobě mírně klesá, přesto se s ohledem na suchá léta hledají další úspory. Stát chystá dotační program, který podpoří zužitkování dešťové vody v domácnostech. Motivovat lidi k úsporám má i navýšení poplatků za odběr podzemních vod.

Cena vody dlouhodobě roste. Letos vodné a stočné opět zdražilo o 1,5 procenta a obyvatelé České republiky nyní zaplatí v průměru 8,3 haléře za litr, tedy 83 korun za kubík. Mezi městy ale existují významné cenové rozdíly. Například v Ústí nad Labem stáčí lidé kubík vody za 98 korun, v Klatovech za 61 korun. Příští rok by podle oborníků mohla cena vody přesáhnout magickou hranici 100 korun za kubík.

Vodu zdraží investice do infrastruktury

Chystají se totiž investice do vodárenské infrastruktury. Stát na základě novely vodního zákona navýší poplatky za odběr podzemních vod, což by mělo přimět lidi opět šetřit. Zdroje podzemních vod využívá téměř polovina měst a obcí v České republice. Zhruba polovina pitné vody, kterou lidé spotřebují, pochází právě z podzemních zdrojů, druhá polovina ze zdrojů povrchových.

Podle statistik ministerstva zemědělství nicméně spotřeba vody dlouhodobě klesá. Zatímco v roce 1990 lidé odebrali z povrchových vod téměř 800 milionů kubíků vody ročně, nyní protočí 300 milionů kubíků. Snížila se i spotřeba podzemních vod, a to ze zhruba 500 milionů kubíků na začátku 90. let na současných 292 milionů kubíků. Z řad odborníků zaznívá, že spotřeba vody bude nadále mírně klesat nebo se zastaví. „Jsme již na takzvané hygienické hranici, spotřeba vody bude podle mého názoru stagnovat,“ říká Jana Bábíková z portálu Vodárenství.cz.

Spotřebu vody nesleduje 43 procent lidí

Přestože domácnosti obecně vodou šetří, nemají většinou představu, kolik litrů denně protočí. „Spotřebitelský průzkum ukázal, že 43 procent lidí nedokáže říct, jakou mají spotřebu vody. Jen 14 procent dotázaných správně uvedlo, že průměrná spotřeba vody v domácnosti je mezi 70 až 99 litry za den,“ uvádí Vladimír Vácha, tiskový mluvčí energetické společnosti E.ON.

Pokud jde o možnosti úspor v domácnosti, daleko lépe jsou lidé informováni o využití úsporného osvětlení. „Úsporné žárovky doma podle našeho zjištění využívá 89 procent lidí, zatímco perlátory, které snižují spotřebu vody například při sprchování, si v koupelně instalovalo zatím jen 29 procent domácností,“ dodává Vácha. Podle údajů E.ON Rádce, online encyklopedie energetických úspor, dokáže sprchový šetřič vody čtyřčlenné rodině v průměru ušetřit až 980 litrů vody za měsíc, neboli 78 korun na vodném a stočném. Pokud bychom polovinu objemu ohřívali plynem, navýšíme úsporu o dalších 80 korun.

Dotace na dešťovou vodu

Rezervy ve spotřebě vody proto stále existují. Další úspory vody v domácnosti se chystá podpořit ministerstvo životního prostředí, které připravuje dotační program podporující zachytávání, uchování a zužitkování dešťové vody v domácnostech. Lidé budou moct zažádat například o podporu na výstavbu nádrží nebo jezírek. Připraveny by měly být řádově stamiliony korun a domácnosti by na svůj projekt mohly získat až 50 procentní podporu. „O dotačním programu jsou zatím k dispozici jen kusé informace. Nicméně stále platí, že by jej mělo ministerstvo životního prostředí představit v druhé polovině letošního roku,“ vysvětluje Michal Doležel z portálu Nazeleno.cz. Podle něj lze u Modrá úsporám očekávat velký zájem hned od startu. Ekologické dotace už jsou poměrně dobře známé u běžné veřejnosti, stačí se podívat na příklad Nová zelená úsporám. Pokud stát nastaví i dotace na snížení spotřeby vody rozumně, očekávám o ně velký zájem,“ doplňuje Doležel.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky