Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.08.2016 10:00:34

Rozbřesk – Idylka pro ruský rubl možná skončí - ozývá se Krym a ropě se příliš nedaří


Nebýt nešťastného začátku roku, který odnesly téměř všechny emerging markets, zažívá ruský rubl letos až nečekaně klidné období. Idylka však nemusí trvat věčně. Na vině mohou být jak ceny ropy, tak opět politika s odstínem ukrajinsko-ruského konfliktu.

Aktuální přestřelka na ukrajinsko-krymské hranici, která vyvolala velmi podrážděnou reakci prezidenta Putina, totiž přichází v situaci, kdy globální finanční trhy již na konflikt na Ukrajině prakticky zapomněly a všeobecně se má za to, že Moskva bude svoje vztahy se Západem dále normalizovat. To se také nakonec odráží na klesajících rizikových prémiích u ruského vládního dluhopisu, jež samozřejmě díky globální honbě za jakýmkoliv výnosem propadly na dvouletá minima.
Nicméně sázet na něco takového je poměrně ošidné, což nás vrací k tomu, že sílu rublu a konec konců i ruské kreditní riziko budou hlavně určovat ceny komodit, resp. primárně ceny ropy. A zde podle nás není situace úplně růžová, neboť s ohledem na vysoké zásoby ropných produktů bude pokračovat negativní tlak na cenu (surové) ropy. Ten může sice krátkodobě zmírnit komunikace kartelu OPEC ohledně možného zmrazení produkce, avšak k němu patrně nakonec stejně nedojde a střednědobé fundamenty na trhu zvítězí.

Hlavním stabilizačním prvkem pro ruskou měnu, tak bude muset zůstat přísná měnová politika ruské centrální banky, která stále drží poměrně vysoko oficiální úrokové sazby, což pochopitelně činí rubl atraktivní. Vysoké rublové úrokové sazby jsou však de facto daní za rizika, která obecně skýtá ruská ekonomika. Pokud by byla nižší, tak v době kdy se výnosy dluhopisů v objemu 11 bilionů dolarů obchodují se záporným výnosem, by rozhodně nebylo nutné držet oficiální úroky na 10 %.

Forex

Rovněž na devizových trzích ve střední Evropě převažuje letní prázdninový režim, když jak zlotý, tak forint stojí na relativně silných úrovních. Co se pak týká české koruny, tak trh je rovněž klidný, přičemž nijak nezapůsobil ani fakt, že česká inflace v souladu s prognózou ČNB vzrostla.

Kurz eurodolaru setrvává ve vyčkávacím módu a vyhlíží důležitější data. Ta ovšem přijdou až zítra, kdy budou v USA zveřejněny maloobchodní tržby a výrobní inflace za červenec. I dnes tedy zřejmě zůstane volatilita na trhu velmi nízká, neboť na pořadu nejsou ani žádná vystoupení centrální bankéřů.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688