VZP zavádí internetové výpisy, eliminují podvody

TNBiz, 2.8.2016

Paní Růžena z výpisu zdravotní péče zjistila, že jí pojišťovna zaplatila lázně. Jenže ona v nich ve skutečnosti nebyla. "No, když jsem tam nebyla tak bych je neměla mít napsaný, ne?" uvedla překvapená pacientka.

Podobných případů řeší zdravotní pojišťovny ročně tisíce. Většinou se jedná o neúmyslnou chybu, kdy se lékař nebo někdo ze zdravotnického zařízení splete v čísle kódu a vykáže jinou péči, než která byla provedená.

"Na osmiletou holčičku místo běžného vyšetření vykáže porod, také se nám stalo, že nám takto vykázali porod na sedmdesáti čtyřletou ženu," popisuje některé chybné případy tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Jenže pojišťovny každoročně řeší i podvody lékařů. Nejčastěji s recepty nebo s vykazováním výkonů, které lékař nikdy neprovedl. Týká se to například preventivních prohlídek, sádrování nebo i stomatologických výkonů.

"V současné době máme otevřeno 13 trestních řízení s celkovou škodou 28 milionů korun," popisuje vážnost situace tisková mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

Jedním z nich je i případ soukromého lékaře z Plzeňska, který vykazoval fiktivní výkony a inkasoval za ně do pojišťovny peníze. Za pouhé dva roky tak měl připravit pojišťovnu o více než 23 milionů.

Díky možnosti kdykoli na internetu nahlédnout do výpisu si vykázanou zdravotní péči kontroluje stále větší množství lidí a zdravotním pojišťovnám tak šetří nemalé peníze. "Od listopadu 2014, kdy jsme tuto možnost našim pojištěncům dali nám ušetřili 5 milionů korun," vysvětlil generální ředitel OZP Radovan Kouřil.

Teď se k menším pojišťovnám přidá i největší. Od zpřístupnění výpisů na internetu, o které musel klient navíc speciálně požádat, si také slibuje lepší kontrolu, než byla u papírových výpisů. "O ty papírové výpisy žádalo ročně něco přes sto tisíc lidí, počítáme s tím, že by toto číslo mělo několikanásobně stoupnout," sdělil Tichý. Klienti VZP si budou moci začít kontrolovat výpisy na internetu v září.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky