Patria (Patria Finance)
Politika a události  |  30.07.2016 21:14:20

Na terorismus je třeba si zvyknout, říká německý ministr vnitra

V Německu rostou obavy z dalších teroristických útoků. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere v rozhovoru pro Der Spiegel uvedl, že jeho země musí přijmout více bezpečnostních opatření, ovšem úplné eliminace násilí ani přesto dosáhnout nelze. Na otázku, zda by se Německo mohlo vydat stejnou cestou jako Izrael, ministr odpověděl záporně. Přísnější bezpečnostní opatření musí být podle jeho názoru zavedena zejména na velkých veřejných akcích, jako jsou fotbalové zápasy či Oktoberfest. O konkrétních opatřeních se bude rozhodovat na konkrétním místě, ministr je ale proti tomu, aby byla „fundamentálním způsobem omezována svoboda lidí“.

De Maiziere tvrdí, že „žádná demokratická země na světě není v pozici, ve které by byla schopna zabránit každému zločinu, každému masakru a každému teroristovi v jeho útoku“. Povinností vlády má podle něj být „učinit vše, co je možné,“ aby k nim nedošlo. Je proto nezbytné, aby bezpečnostní složky shromažďovaly informace o lidech, kteří představují potenciální hrozbu a tyto informace aktivně používaly. Pokud se ale například na Facebooku objeví náznaky radikalizace možného útočníka, není v silách demokratické země, aby to zjistila na základě plošného sledování celé populace. I přesto se však budou v takových situacích vždy objevovat otázky, proč si toho nikdo nevšiml.

Ministr podporuje větší využití videokamer na veřejných prostranstvích, včetně vlakových nádraží či oblastí s vysokou mírou kriminality. Použití těchto kamer v první řadě značně usnadňuje vyšetřování zločinů včetně toho, zda se na něm podíleli komplicové či nikoliv. „Všichni jsme smířeni s tím, že jsme monitorováni v obchodech z toho důvodu, že to má bránit krádežím. Pokud se ale objeví návrh na uplatnění stejné technologie na veřejných místech, začne to v určitých kruzích vyvolávat velkou debatu. Podle mého mínění jde ale o to samé,“ říká Thomas de Maiziere. Je reálné, že by německá policie začala používat policisty v civilu, kteří by pracovali ve vlacích podobně, jako tomu je v letadlech? Ministr se domnívá, že nejde o realistické návrhy zejména kvůli vysokému počtu vlaků, o tramvajích nemluvě.

Je současná situace v Německu včetně útoku ve Würzburgu důkazem špatné imigrační politiky německé vlády? De Maiziere se domnívá, že ne. Teroristická hrozba byla podle něj vysoká už dříve a je tomu tak i nadále. Existují informace, že teroristé mohou být i mezi uprchlíky, ale každá taková informace je podle ministra ověřována „rychle a pečlivě“ a většina z nich se ukáže jako nepravdivá. Německo podle ministra nemělo po celé roky přesnou představu o tom, kdo přichází na jeho území. Důvodem ovšem není pochybení ze strany německých orgánů, ale jde o důsledek toho, jak funguje Schengen. V současné době považuje za důležité zajistit vnější hranice EU a vybudovat evropský registr osob, které vstupují na území EU.

Na otázku, zda se německá společnost tedy prostě musí smířit s tím, že budou násilné útoky pokračovat, Thomas de Maiziere odpovídá: „Když k takovým věcem dojde, jsme všichni šokováni a ptáme se, zda tomu nebylo možné zabránit, zda nebylo možné hrozbu rozpoznat dříve. Jenže podobné násilí je bohužel součástí života. Děláme vše, abychom mu zabránili, ale do určité míry jej společnost musí snášet, i když je to těžké.“

Zdroj: Der Spiegel

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

01.08. 09:11  najprv si dovezú (delegát XVII. sjezdu KSČ)
01.08. 08:35  terorismus (Truhlík)
01.08. 08:31  najprv si dovezú (Truhlík)
01.08. 07:50  terorismus (Igor)
31.07. 15:29  terorismus (mv)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688