Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.07.2016 14:14:05

Velká chyba Miltona Friedmana

Milton Friedman představil hypotézu permanentního důchodu (HPD) v roce 1957. Tato hypotéza tvrdí, že naše spotřeba nezávisí na tom, kolik peněz vyděláváme nyní, ale na tom, kolik budeme podle našeho názoru vydělávat v budoucnu. Pokud tedy například získáme velký jednorázový příjem, neutratíme vše najednou, ale část dáme do banky. Víme totiž, že něco takového už se opakovat nebude. Jestliže nám ovšem náš zaměstnavatel zvýší plat, své výdaje zvedneme více, protože naše příjmy se zvedly dlouhodobě.

Pokud by hypotéza permanentního důchodu byla pravdivá, mělo by to obrovský význam. Znamenalo by to například, že fiskální stimulace je méně efektivní, než se ekonomové v šedesátých letech domnívali. Tato teorie také implikuje, že se lidé snaží svou spotřebu v čase vyhladit a nemají rádi prudké změny. Teoreticky by tak měli snižovat své úspory a investice do finančních aktiv během recese tak, aby se vyhnuli utahování opasků. V moderní makroekonomii pak má tato teze své pevné místo a stojí na ní řada běžně používaných modelů. Je tu jen jeden malý problém: HPD je téměř jistě omylem.

Nejde o to, že by tato hypotéza byla úplně mimo, mýlí se jen částečně. Pravděpodobně existuje hodně spotřebitelů, kteří se chovají přesně tak, jak Friedman předpokládal. Jenže je jich také hodně takových, kteří se chovají úplně jinak. A ekonomické analýzy začínají ukazovat, že jich rozhodně není málo. První testy HPD hovořily v její prospěch, ale v roce 1990 přišli John Campbell a Greg Mankiw s tvrzením, že v souladu s touto hypotézou se chová jen asi polovina spotřebitelů. Zbytek pravděpodobně utratí veškeré mimořádné příjmy, které získá – zajde si do restaurace, koupí nový dům či nábytek a podobně.

V roce 2006 pak ekonomové Matthew Canzoneri, Robert Cumby a Behzad Diba testovali HPD na datech z finančních trhů. Zmíněná hypotéza totiž implikuje, že když se sazby nacházejí vysoko, lidé budou více spořit a méně nakupovat, když pak leží nízko, budou spořit méně a více utrácet. Takové vyhlazování spotřeby by bylo v souladu s tím, o čem hovořil Friedman, ovšem zmínění ekonomové zjistili, že se chováme přesně opačně. To znamená, že z nějakého důvodu naše spotřeba roste v době, kdy jsou sazby vysoko.

Zajímavý je i přirozený experiment, který proběhl na Aljašce. Tam lidé dostali jednorázový příjem ze státního fondu, který získává peníze od těžebních firem. Alaska Permanent Fund tedy vyplatil jednorázovou platbu a lidé tento příjem ihned utratili namísto toho, aby jej vložili do banky tak, jak předpovídal Friedman. Podobné experimenty jsou mezi ekonomy stále oblíbenější a jejich výsledky představují hodně silné argumenty. A je tomu tak i v tomto případě.

Uvedené důkazy by nás měly vést k přehodnocení toho, jaké modely nyní běžně používáme a na jakých předpokladech tyto modely stojí. A měli bychom si rovněž uvědomit, že teoriím Miltona Friedmana je možná připisována větší váha, než jaká by měla být. Jeho vliv na ekonomii nelze zpochybnit, ale testem času některé myšlenky prostě neprošly.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)
Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688