Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.07.2016 15:01:14

Taylor: Pár let klidu a pak začnou americké dluhy explozivně růst

Před šesti lety jsem poukazoval na projekce Rozpočtové kanceláře Kongresu (CBO) týkající se poměru federálního dluhu k HDP. Učinil jsem tak čtvrtého července, protože zmíněné projekce mi hodně připomínaly ohňostroje, které jsou v USA běžné při oslavách tohoto dne.

Z nějakého důvodu CBO mezitím přestala zveřejňovat projekce, které převýší poměr dluhu k HDP ve výši 250 %, i když v minulosti tak činila. Stále ale zveřejňuje všechny odhady a projekce primárního deficitu, který představuje rozdíl mezi příjmy a výdaji, ovšem bez úrokových plateb. Tyto projekce se týkají hlavních fiskálních scénářů vypracovaných do roku 2089. Na základě těchto projekcí primárních deficitů jsem tedy sám vypočítal, jak by se vyvíjel poměr federálního dluhu k produktu (sazby také odpovídají předpokladům CBO).

Jak je vidět z grafu, do kterého jsem své výpočty zanesl, ohňostroj nezmizel a vypadá stále stejně! Je naprosto jasné, že takový vývoj je neudržitelný. Je zapotřebí fiskální konsolidace a snížení primárních deficitů, abychom se vyhnuli explozivnímu růstu dluhů, který je v grafu vyznačen:

Podle projekcí by měly dluhy v následujících pěti šesti letech v poměru k HDP růst poměrně pomalu a to nás vede k pocitu, že vše je pod kontrolou. Čím více ale budeme s fiskální konsolidací otálet, tím těžší ji bude provést bez toho, aby ji nedoprovázel šok. V devadesátých letech poklesla míra zadlužení zejména díky nižším výdajům na obranu a silnému ekonomickému růstu. Růst míry zadlužení, který je patrný v posledních letech, je zejména odrazem slabé ekonomiky a recese z let 2007–2009. Nejvýznamnější je ale zmíněný expanzivní růst dluhů očekávaný v budoucnosti. Ten by měl být odrazem růstu výdajů nazývaných „entitlement spending“, kam patří například různé programy podpory a sociálního zabezpečení či některé penzijní programy.

Autorem je ekonom John Taylor.

Zdroj: Blog Johna Taylora

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688