Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.07.2016 02:03:44

21. července: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve čtvrtek oslabily. Indexy Dow a S&P 500 tak sestoupily z rekordních maxim a Dow ukončil sérii devíti nepřerušených zpevnění. Na vývoj cen akcií měly vliv neuspokojivé hospodářské výsledky některých významných společností.

Index Dow odepsal 0,42 % a uzavřel na 18 517,23 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,36 % na 2 165,17 bodu a index Nasdaq Composite se snížil o 0,31 % na 5 073,90 bodu. Index volatlity VIX vyskočil o 8,24 % na 12,74 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o dva a půl bazického bodu na 1,554 %.

V červených číslech skončila polovina z deseti hlavních sektorů, nedařilo se hlavně energetickému sektoru a průmyslovému odvětví, nejvíce naopak stouply sektor základních materiálů a odvětví veřejných služeb.

Americké akcie: Momentum je na straně býků, jakkoli se to medvědům nemusí líbitAmerické akcie: Momentum je na straně býků, jakkoli se to medvědům nemusí líbitIndex Dow ve středu vzrostl podeváté v řadě. To se mu od roku 1980 podařilo ...

Investiční stratég společnosti Glenmede Casey Clark upozorňuje, že v příštích několika dnech bude zasedat asi patnáct centrálních bank včetně amerického Fedu. "Akcie v USA si tak nyní vybírají oddechový čas, investoři se snaží připravit na všechny scénáře," říká Clark.

Fed by měl podle většiny trhu pouze potvrdit nastavení své měnové politiky. Vedle Fedu, který bude zasedat 26. a 27. července, se bude konat mimo jiné i zasedání Bank of Japan, a to 29. července.

Čtvrteční zasedání ECB podle očekávání změnu měnově politiky v eurozóně také nepřineslo. Evropská centrální banka ponechala základní úrokovou sazbu na 0 %, zápůjční na 0,25 % a depozitní na -0,4 %, kam je snížila v březnu. V nezměněném objemu 80 miliard eur měsíčně pokračuje také program kvantitativního uvolňování. Na tiskové konferenci po konci zasedání banky se guvernér ECB Mario Draghi překvapivě více než brexitu věnoval špatným úvěrům evropských bank.

Americké akcie (21. července 2016)
Americké akcie (21. července 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow ve čtvrtek nejvýrazněji zlevnily akcie výrobce čipů Intel (-3,98 %), vydavatele platebních karet American Express (-1,63 %) a výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (-1,33 %). Zpevnily naopak akcie řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald''s (+0,89 %), výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+0,4 %) nebo chemické firmy DuPont (+0,25 %).

Cena akcií největšího světového výrobce čipů Intel (-3,98 %) se propadla o zhruba čtyři procenta poté, co společnost ve středu večer zveřejnila čtvrtletní hospodářské výsledky, které zaostaly za očekáváním. Dolů kvůli neuspokojivým výsledkům zamířily rovněž akcie letecké společnosti Southwest Airlines (-11,21 %).

Akcie největší americké automobilky General Motors +1,71 %) však posílily po zprávě o prudkém růstu čtvrtletního zisku.

Cenné papíry výrobce těžké těžební techniky Joy Global (+19,75 %) vyskočily bezmála o pětinu v reakci na zprávu, že firmu za 2,89 miliardy USD převezme japonský výrobce strojních zařízení Komatsu.

V reakci na středeční výsledky výrazně zdražily akcie výrobce čipů QUALCOMM (+7,36 %) a internetové aukční sítě eBay (+10,89 %).

Po konci čtvrtečního obchodování na trh hospodářské výsledky poslaly AT&T, Starbucks, Visa, PayPal Holdings, Pandora Media, AMD, Chipotle Mexican Grill nebo Schlumberger.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 16. července klesl na 253 tisíc z 254 tisíc. Trh čekal nárůst na 265 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 9. července klesl na 2,128 milionu z 2,153 milionu (revidováno z 2,149 milionu), očekávalo se 2,145 milionu.
  • Prodeje starších domů v USA v červnu vzrostly meziměsíčně o 1,1 % na celoročně přepočítané tempo 5,57 milionu jednotek. Očekával se 0,5% pokles na 5,48 milionu jednotek po 1,5% růstu v květnu (revidováno z +1,8 %).
  • FHFA index cen domů v květnu vzrostl meziměsíčně o 0,2 % (květen revidován na +0,3 % z +0,2 %).
  • Index aktivity chicagského Fedu v červnu stoupl na 0,16 bodu z -0,56 bodu v květnu (revidováno z -0,51 bodu).
  • Index aktivity filadelfského Fedu v červenci klesl na -2,9 bodu z 4,7 bodu v květnu (odhad: 5 bodů).
  • Americká vláda chce zablokovat dvě velké fúze v odvětví zdravotních pojišťoven.Ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek oznámilo, že podalo žaloby, které mají zabránit fúzi společností Anthem a Cigna i spojení firem Aetna a Humana. Transakce by podle regulátorů Američanům zvýšily náklady na zdravotní péči a zhoršily kvalitu této péče.
  • Japonský výrobce strojních zařízení Komatsu koupí za 2,89 miliardy dolarů amerického výrobce těžké těžební techniky Joy Global. Za jednu akcii Joy Global zaplatí japonská firma 28,30 USD. Akviziční prémie (proti středeční závěrečné ceně akcií Joy Global na burze) tak představuje 18 %.
  • Americký ropný gigant ExxonMobil se dohodl na převzetí konkurenční společnosti InterOil za více než 2,5 miliardy dolarů. Australská ropná společnost Oil Search v květnu za InterOil nabídla 2,2 miliardy dolarů. Ve čtvrtek uvedla, že svou nabídku nebude zvyšovat.
  • Celosvětový trh s chytrými hodinkami ve druhém čtvrtletí zaznamenal první pokles v historii. Dodávky se meziročně snížily o 32 % na 3,5 milionu přístrojů, a to zejména kvůli propadu u hodinek Apple Watch. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnila výzkumná společnost IDC. Dodávky Apple Watch se podle IDC snížily o 55 % na 1,6 milionu kusů.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu.

Bankokalypsa 2.0 na obzoru. Zažehnout ji může tento finanční obr

Bankokalypsa 2.0 na obzoru. Zažehnout ji může tento finanční obr

Chybami se člověk učí, utěšujeme se, když šlápneme vedle. Kéž by totéž platilo o bankách. Ne všechny bankovní domy totiž krizi z roku 2008 pojaly jako políček a zdvižený prst. A tak se zdá, že se historie opakuje.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688