Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2016 10:38:34

Turecké riziko by časem měly zastínit znovu italské banky


V pondělí se snesla na hlavu tureckého prezidenta Erdogana vlna kritiky za zneužití potlačeného puče ke koncentraci moci a k vyřizování účtů se starými nepřáteli. Trhy ale jednají cynicky a spíše ocenily rychlé zažehnání nového zdroje geopolitické nestability. I když se Turecko dál zjevně odklání od Evropské unie a západu, investoři to zatím nečtou jako zásadní hrozbu pro ostatní evropské ekonomiky.

Za hlavní riziko pro relativně slušně rostoucí eurozónu budou asi v následujících týdnech dál považovat Brexit. Zásadní bude sledovat především to, do jaké míry vzniklá nejistota ovlivňuje investiční rozhodování podniků. První ochutnávku toho, jak moc podniky po Brexitu šlapou v investicích na brzdu dostaneme tento pátek s červencovými náladami v průmyslu v eurozóně (PMI).

Druhým zdrojem obav souvisejících s Brexitem je možný restart finanční nákazy ve slabších bankovních systémech eurozóny - především v Itálii a v Portugalsku. Ne že by Brexit sám byl zdrojem problémů italských bank. Poklesla s ním ale výrazně důvěra v EU a její schopnost aplikovat efektivně a smysluplně nová pravidla pro řízení bankovních krizí. Pokud zátěžové testy na konci měsíce (29. července) ukáží, že italské nebo portugalské banky potřebují nový kapitál, měly by tentokráte jako první své náklady nést soukromí investoři (držitelé akcií a dluhopisů).

Problém je, že značnou část italských bankovních dluhopisů drží v rukou domácnosti. Restrukturalizace bankovního dluhu u jedné banky tak lehce může vyvolat mezi domácnostmi paniku a vést k vyschnutí domácího italského trhu s bankovními dluhopisy, který je důležitým zdrojem financování pro všechny (i zdravější italské banky). Řím se proto ohledně aplikace nových pravidel dostává s Berlínem a s Bruselem do ostrého sporu. Celá věc navíc může mít i politickou dohru. Pokud by italské domácnosti na bankovních dluhopisech (drží jich 235 miliard eur a tvoří 15 % jejich jmění) nesly zásadnější ztráty, pravděpodobně se to výrazně podepíše na důvěře v italskou vládu před důležitým ústavním referendem (v říjnu tohoto roku). A v případě neúspěchu referenda by byly na spadnutí předčasné volby, ve kterých by asi výrazněji zabodovalo anti-evropské hnutí Pěti hvězd volající po odchodu z eurozóny. Hrozba dalšího drolení vnitřního trhu by se evropským podnikům rozhodně nelíbila.

Region

Stabilní rating se nakonec ukázal být pro zlotý velmi pozitivní zprávou, neboť vůči euru posílil na dvanáctidenní maxima. Další podporu zlotému dodala i data z trhu práce za červenec - jak zaměstnanost, tak mzdy rostly rychleji, než se čekalo, což jistě potěší centrální banku. Tendenci posilovat měl i forint.

Dnes se pozornost v regionu soustředí opět na Polsko, kde budou zveřejněna data z průmyslu a maloobchodu (opět za červenec). Pozornost přitáhnou zejména první zmíněná, i tak by však měl být dopad na obchodování spíše malý.

Dluhopisy

Výnosy bezpečných dluhopisů šly v pondělí směrem dolů. I když napětí z Turecka nehrálo na trzích nakonec zásadnější roli, rizik navázaných na post-Brexitovou EU je v zásobníku stále dost (viz úvodník). Dluhopisům navíc hraje do karet klesající cena ropy a poměrně váhavé výkony akciových trhů. Výnos desetiletého německého bundu se tak opatrně vrátil zpátky do záporných vod.

Komodity

Cena ropy Brent se dostala včera opět pod tlak. Ropě se patrně nelíbí zejména vyhlídky na další růst zásob produktů v USA (dnes zveřejní svá data API). Z poptávkové strany vyvolává otázky zejména potutelné oslabování juanu. Trh se na něj nicméně v současnosti příliš nesoustředí. Rizika však podle nás stále hovoří ve směru dalšího poklesu cen ropy.


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688