Patria (Patria Finance)
Komodity  |  13.07.2016 15:49:13

Oživí opravdu Donald Trump, coby prezident USA, americký uhelný segment?


Americký uhelný průmysl má nového zachránce. Kandidát amerických Republikánů na prezidenta USA v letošních volbách, Donald Trump, totiž slíbil, že: „Zachrání americký uhelný průmysl“, který prochází podle komentáře zpravodajského serveru CNN.com dlouhodobým utrpením. V Západní Virginii Trump slíbil horníkům, že zachrání pracovní místa tlakem na stávajícího prezidenta Baracka Obamu, jehož administrativa podle něj „ničí pracovní místa" v segmentu. Server CNN.com uvedl, že pokud se Trumpovi podaří zvrátit současnou politiku v USA, mohlo by to pomoci zmírnit ztráty uhelného průmyslu v zemi.

Uhelný průmysl setrvale oslabuje 

Uhelný průmysl ve Spojených státech amerických už delší dobu neprožívá dobré časy. Doslova by se chtělo říct, že se sektorem to jde od „desíti k pěti“. Naposledy - před třemi měsíci – podal největší světový soukromý producent uhlí, společnost Peabody Energy, návrh na konkurz. Důvodem byl „bezprecedentní" tlak v průmyslovém oboru. Za aktuálně největší hrozbu další existence uhelného segmentu v USA byznysmeni z oboru považují rostoucí odvětví levného zemního plynu. A dokládají to statistiky - zemní plyn nahrazuje uhlí, co by výrobní zdroj energie a podíl uhelných elektráren na výrobě elektřiny v USA proto klesl ze 48 % v roce 2008 na odhadovaných 30 % v roce 2016.

Odhady Energy Information Administration (EIA) navíc počítají s tím, že pokud projde navrhovaný scénář Obamovy „Clean Power Plan“, tedy CPP strategie, měla by produkce uhlí v USA klesnout do roku 2040 o dalších 26 procent. „Dopad CPP je mimořádně významný. Někteří těžaři kvůli tomuto plánu mohou své podnikání zcela uzavřít," citoval zpravodajský server CNN.com Sheilu Hollis, partnerku advokátní kanceláře Duane Morris, která se specializuje se na energetický sektor. Faktem ale je, že pokud schéma CPP neprojde, agentura EIA odhaduje, že produkce uhlí v USA zůstane do roku 2040 relativně stabilní. Některé názory ale říkají, že neschválení plánu CPP by uhelný průmysl nezachránilo, jen by zpomalilo jeho pokles.

Podíl uhelného průmyslu na výrobě elektřiny v USA

Uhlí

Ani po výhře Trumpa se zřejmě uhlí nepodaří oživit 

Donald Trump se ale rozhodl to změnit. Podle CNN.com dal jasně najevo, že stojí na straněuhlí“. To jeho soupeřka v boji o prezidentský úřad USA za Demokratickou stranu, Hillary Clintonová, v březnu letošního roku řekla, že až bude zvolena, chce „řadu uhelných společností a horníků“ dostat pryč z byznysu. Demokratka Clintonová je zastánkyní čisté energie a chce v souladu se současnou vládní politikou snižovat znečištění ovzduší tím, že bude odrazovat od podpory uhelných elektráren a uhelného průmyslu. Konec konců USA nedávno souhlasily se závěry konference o změně klimatu OSN v Paříži, které mimo jiné zavázaly zemi ke snižování emisí uhlíku. Podle analytiků, citovaných CNN.com, to představuje jeden z hlavních rozdílů mezi oběma prezidentskými kandidáty v USA a jeden z největších faktorů, který ovlivní energetický sektor ve Spojených státech.

Ale ani přes podporu Donalda Trumpa uhelnému segmentu, energetičtí odborníci v USA na další příznivou budoucnost uhlí nesázejí. „Nyní je téměř nemožné postavit uhelné elektrárny v USA nové generace,“ řekl online deníku CNN.com Joe McMonigle, senior analytik Potomac Research Group, který byl v čele amerického ministerstva energetiky za éry prezidenta George W. Bushe. Navíc i Donald Trump zastává názor, který může být podle komentátorů vnímán jako zcela opačný k jeho podpoře uhlí, protože i on věří ještě většímu využití levného zemního plynu. Jak ale dopadne souboj o budoucnost pracovních míst v uhelném průmyslu a segmentu jako takového, ukáže až výsledek listopadových prezidentských voleb v USA.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688