TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  12.07.2016 10:09:57

Mýto bude dál vybírat Kapsch, Šlechtová i opozice hrozí soudem


Ministr dopravy Dan Ťok musel přesvědčit své vládní kolegy, že je nutné dnes schválit vypsání veřejné zakázky na výběr mýta po roce 2017. A povedlo se mu to. Debata o vybírání mýtného na českých dálnicích byla prý podle ministrů věcná. Vláda ale nakonec nehlasovala jednotně.

"Vláda dnes akceptovala doporučení ministra dopravy na řešení současné situace v oblasti výběru mýta od příštího roku," informoval premiér Bohuslav Sobotka. "Vláda rozhodla a teď je to na ministru Ťokovi," dodal předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Nejtěžší prý bylo přesvědčit ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou. "My jsme byli schopni paní ministryni pro místní rozvoj Šlechtovou přesvědčit, že ministerstvo dopravy činilo veškeré kroky k tomu, aby se závislosti na firmě Kapsch zbavilo," uvedl Ťok.

Jenže tato věta největší vládní odbornici na veřejné zakázky hodně dopálila. "Ministryně Šlechtová se pouze vyjádřila k odůvodnění veřejné zakázky, k ničemu jinému," sdělila Šlechtová.   

Šlechtová sice souhlasila, že je v pořádku veřejnou zakázku zadat, o tom, že výběr mýta nemůže provozovat nikdo jiný než rakouská firma Kapsch, ji prý ale rozhodně Ťok nepřesvědčil.

"Pokud ministerstvo dopravy neprokáže to, co neustále opakuji už několik dní, že se opravdu intenzivně snaží odstranit závislost, to znamená tu exkluzivitu, na Kapschi, tak to mohou relevantní orgány napadnout," doplnila Šlechtová.

A souhlasí s ní i opozice. "To, co navrhuje ministerstvo, tam hrozí spousta porušení zákona. Já si myslím, že to tímto způsobem vůbec nejde," souhlasí i předseda ODS Petr Fiala. "Riskujeme stav, že od 1.1. se mýto nebude vybírat, což neznamená nejen miliardové ztráty, ale především zahlcení České republiky tranzitními kamiony," doplnil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688