TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  12.07.2016 10:51:31

CENOVÉ MAPY: Kde a za kolik koupit byt či dům, ať neproděláte


Stále váháte, zda si vzít hypotéku na vlastní bydlení? Lepší podmínky než teď, už asi mít nebudete. A to nejen proto, že hypotéky jsou tak mimořádně nízko, že už prostě dál klesat příliš nemohou. ČNB totiž už od října zpřísní pravidla pro poskytování hypoték.

I centrální banku totiž začaly znepokojovat mimořádně levné hypotéky a obává se, že se kvůli tomu nafoukne realitní resp. hypoteční bublina tak, jako se to stalo v USA v roce 2008. Zjednodušeně řečeno, banky už nebudou moci poskytovat hypotéky na 100 procent hodnoty nemovitosti. Zkrátka budete muset mít nějaké peníze našetřené.

Pokud už máte jasno, že by nebylo od věci pořídit hypotéku na vlastní bydlení ještě letos, zbývá najít vhodnou nemovitost. To za vás pochopitelně udělat nemůžeme, ale máme dva šikovné tipy, jak na koupi neprodělat.

Prvním je cenová mapa Asociace realitních kanceláří. Mapu najdete na adrese cenovamapa.eu a zorientujete se v ní snadno. Buď si můžete zvolit mapu cen za nájem bytu nebo můžete získat přehled cen bytů určených k prodeji anebo totéž u rodinných domů.

Pohled na mapu v rozměrech celého Česka dává jasnou první nápovědu, kde koupíte levně a kde draho. Úroveň cen ukazují barvy - fialová znamená nejdražší a čím více bledne do světle modré, tím je levněji.

Po kliknutí na "prodej bytů" zjistíte, že nejdražší byty jsou jednoznačně v Praze, v Krkonoších nebo na Šumavě. Rovněž malý fialový flíček u Jeseníků naznačuje, že tam pravděpodobně seženete byt za vyšší cenu než třeba v Brně. Po přiblížení mapy takhle snadno oceníte i byty nejen v malých městech, ale dokonce i v jednotlivých obcích.

 

Cenová mapa - prodej bytů

 

 

Nemusíte být zrovna realitní agent, abyste z mapy pochopili, že v Krkonoších i v části Jeseníků zvyšuje ceny bytů poloha u českých lyžařských rájů. Nezřídka si tam byty lidé pořizují jako investici a pokud máte hluboko do kapsy, je při hledání bydlení lepší se těmto místům vyhnout.

 

Cenová mapa - prodej domů

 

 

Podobně to funguje i s cenami domů v Česku nebo s mapou, která po jediném kliknutí zobrazí přibližné ceny nájmů v jednotlivých oblastech a regionech. I z toho můžete při hledání vhodné nemovitosti vycházet.

 

Cenová mapa - nájem bytů

 

 

A teď k dalšímu tipu, který vám pomůže rozhodnout se, jestli se vám vůbec vyplatí ve vašem městě či regionu byt kupovat nebo zda by nebylo lepší žít v pronájmu. K tomu slouží tzv. index modré pyramidy. Jak už název napovídá, není tajemstvím, že tento index vychází z podmínek a cen hypoúvěru Modré pyramidy. Výpočet tak sedí na produkty jedné banky (Komerční banka), ale vzhledem k tomu, že se ceny hypoték liší jen minimálně, můžete údaje brát jako všeobecně orientační.

O co tedy jde? Index srovnává právě cenovou mapu nájmů s výší měsíčních splátek za hypotéku. Údaj v procentech znamená, kolika procent průměrné měsíční splátky úvěru či hypotéky dosahuje měsíční nájem na stejném místě.

 

 

Zjistíte tak třeba, že v Praze, na Vysočině a ve Zlínském kraji dělá průměrný nájem 97 % měsíční splátky hypotéky. Tam se vám tedy rozhodně vyplatí vzít si hypotéku a koupit vlastní bydlení, protože na nájmu platíte skoro totožné peníze.

Jiná situace je naopak třeba v Ústeckém kraji. Tomu index přiřadil číslo 65 %, a to znamená, že se vám v tomto kraji vyplatí spíše bydlet v pronájmu. Měsíční platba za něj totiž dosahuje jen 65 procent částky, kterou byste jinak museli měsíčně splácet za hypotéku.

Srovnání je relativně čerstvé - banka ho zveřejnila letos v květnu, takže se nemusíte bát zastaralých údajů...

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688