Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  10.07.2016 07:45:41

Medivation souhlasí s jednáním o svém prodeji francouzské Sanofi

Americká biotechnologická společnost Medivation vyjádřila souhlas s jednáním o podmínkách svého převzetí francouzským farmaceutickým gigantem Sanofi. Jde o obchod za 10 miliard dolarů.

Několik měsíců nátlaku na vedení společnosti Medivation zřejmě přineslo své ovoce. Francouzská Sanofi ještě letos v dubnu za kalifornského výrobce léčiv nabízela 9,3 miliardy dolarů, což se managementu Medivation zdálo málo. Tato cena odpovídala 52,5 dolarům za jednu akcii. Nynějších 10 miliard je ekvivalentem 58 dolarů za jednu akcii Medivation, což je stále zhruba 4 dolary pod aktuální tržní cenou. Nicméně se zdá, zvýšení nabídky o 700 milionů dolarů přece jen trochu prolomilo ledy.

Tajná dohoda

Podle listu Financial Times ale největší světový výrobce léku na rakovinu prostaty v úterý oznámil, že poslední nabídku od Sanofi odmítl. Nechce prý svou „kůži“ dát lacino. Nicméně dobře informovaný zdroj blízký vedení Medivation oznámil, že americká farmaceutická firma nabídla Francouzům možnost podepsat tajnou dohodu o vyjednávání podmínek obchodu. Podle portálu Marketwatch.com však Sanofi není jediným zájemcem, který o koupi Medivation jedná. Stejnou dohodu má totiž podepsanou ještě americký Pfizer a další americká biotechnologická společnost Celgene.

Sanofi už potvrdila, že je jednou ze tří stran, se kterou Medivation povede jednání o podmínkách svého převzetí. Přitom nabídla svůj vlastní itinerář, podle něhož by se mělo postupovat. Zároveň souhlasila s tím, že zanechá aktivit, jimiž by na svou stranu získala akcionáře Medivationu, kteří by pak hlasovali pro obměnu celého vedení americké společnosti.

Šéf Sanofi Olivier Brandicourt řekl, že navýšení nabídky kupní ceny „odráží výsledky důkladné analýzy aktuální situace Medivationu i jejího potenciálu do budoucna. Na jednání s Medivationem se těšíme a věříme, že dospějeme k dohodě, která bude přijatelná pro akcionáře obou společností.“

Sanofi možná ještě něco přihodí

Největší bestseller Medivationu, lék na rakovinu prostaty Xtandi, bude podle odhadů generovat tržby na úrovni 5,7 miliard dolarů do roku 2020. Kromě toho vyvíjí ještě dva onkologické léky, a to na léčbu rakoviny prsu a leukémie. Šéf Medivationu Kim Blickenstaff na to konto vyjádřil přesvědčení, že jeho biotechnologická společnost „je v současné době trhem velmi nedoceněná, obzvláště proto, že se jedná o jednu z mála ziskových firem na trhu s onkologickými léky.“ Podle něj celé vedení bude vést v patrnosti všechny cesty, jak hodnotu Medivationu zvýšit. Aktuální tržní cena je zhruba o 6 procent vyšší, než za společnost nabízí Sanofi. Aby tedy francouzský zájemce tržní hodnotu respektoval, musel by přidat ještě dalších 600 milionů dolarů.

Pokud Sanofi skutečně uspěje a Medivation nakonec získá, bude si moci Brandicourt připsat výrazný úspěch na cestě za naplnění svého cíle. Tím je právě posílení Sanofi o získání zajímavého byznysu s léky na léčbu rakoviny, což by mělo bohatě nahradit jistý pokles, který Sanofi zaznamenává v případě trhu s léky na diabetes.

Sanofi se podařilo před měsícem dokončit směnu svých aktiv s německou společností Boehringer Ingelheim. Vyměnila svou divizi veterinárních léků za divizi léků pro běžné užití. Boehringer Ingelheim k tomu Sanofi zaplatil ještě 4,7 miliardy eur.

Celkově je však na poli fúzí a akvizic ve farmaceutickém průmyslu výrazně nižší aktivita než v minulém roce. Objem těchto transakcí se snížil o celou třetinu. Podle expertů je příčinou především nervozita na trzích a určitá politická nestabilita ve Spojených státech. Za první pololetí letošního roku dosáhl objem fúzí a akvizic 188 miliard dolarů, zatímco ve stejném období loňského roku to bylo bezmála 280 miliard.

-usi-

Vyšlo na Zdravotnickýdeník.cz


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688