Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  07.07.2016 06:00:42

Vírová turbína – český vynález – začala fungovat nedaleko Kadaně

Malá vodní elektrárna Želina, kterou v roce 1908 nechalo zbudovat město Kadaň, po více než 100 letech opět píše moderní dějiny. Na začátku měsíce v ní začala fungovat vírová turbína, která je českým patentem.

Instalace první vírové turbíny na světě je ukázkovým projektem založeným na spolupráci byznysu a vědeckých kapacit českých vysokých škol spadající do kategorie aplikovaného výzkumu vývoje. V tomto případě jde o spolupráci Vysokého učení technického v Brně a Skupiny ČEZ. Již v roce 2010 byla podepsána smlouva na spolupráci při výpočtovém modelování, hydraulických návrzích a modelových zkouškách pro různé varianty uspořádání  jednostupňové a dvoustupňové vírové turbíny. Autorem unikátního vynálezu je František Pochylý z Energetického ústavu Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně, který na vývoji vírové turbíny se svým týmem pracuje několik let.

Nikdo sice neumí přesně matematicky popsat princip, na němž turbína funguje, ale její účinnost byla ověřena pečlivými měřeními a mnohokrát přezkoumána. Největší výhodou je, že má vysokou účinnost a může být použita i na menších vodních tocích a místech, kde je malý rozdíl hladin. Le ji tedy využít nejen na řekách, ale například i v samotných energetických provozech, například při odvodu chladící vody z elektráren, při přečerpávání na odkalištích atd. „Po dlouhém testování funkčnosti turbín byla pro instalaci prototypu vybrána vodní elektrárna Želina, která je jednou z unikátních technický památek, které spravujeme a svými parametry odpovídá typu uvažovaných instalací vírové turbíny,“ uvedl mluvčí ČEZ Martin Schreier. Podle něj bylo pro účel první instalace násoskové vírové turbíny na světě ověřeno, že zde dlouhodobě lze udržovat průtok vody 2 m3/s. „Převážně stabilní provozní podmínky jsou ideální pro neregulovatelnou turbínu jednoduché konstrukce jakou je vírová turbína. Vírová turbína v násoskovém provedení navíc umožňuje instalaci bez nutnosti stavebních úprav,“ dodal Schreier.

Charakteristika vírové turbíny

  • Konstrukčně jednoduchá turbína s vysokou účinností použitelná pro nové nebo stávající lokality malých vodních elektráren především tam, kde jsou stabilní spádové a průtokové poměry.
  • Princip spočívá v tom, že voda vstupuje do oběžného kola ve směru osy rotace a za ním obíhá proti směru rotace kola. Voda vstupuje do sací roury s určitou rotační složkou. Turbína se obejde bez rozváděcího kola – jednoduchost oproti stávajícím typům turbín. Pracuje s vyššími otáčkami než Kaplanova turbína, a proto v určitých případech není nutné používat převodovku.
  • Dvoustupňová vírová turbína je poměrně jednoduchý vodní stroj, kdy na každém stupni je zpracováno určité procento spádu. Může se jednat o 50:50, ale i 60:40, nebo 70:30. Protiběžná kola přenáší kroutící moment na 2 hřídele, z nichž každý se otáčí jiným směrem.
  • Instalace těchto zdokonalených turbín umožňuje Skupině ČEZ využití lokalit s nízkými spády. Návratnost investice u vírové turbíny by měla být o cca polovinu kratší ve srovnání s Kaplanovou turbínou.
  • Dvoustupňová vírová turbína v kaskádovém uspořádání je prvním strojem tohoto druhu ve světovém měřítku, který prokázal svoji funkci na základě prototypových zkoušek i v reálných provozních podmínkách.

Skupina ČEZ vidí ve vírové turbíně velký potenciál, jelikož dokáže těžit z dosud nevyužitého potenciálu nízkoprůtokových a nízkospádových lokalit.„Jedná se o jednoduché řešení s přijatelnou ekonomickou návratností. Může se stát jedním z nástrojů jak efektivně navyšovat kapacitu obnovitelných zdrojů v ČR,“ dodal Schreier.

Vírová turbína má budoucnost, protože:

Želina - před instalací vírové turbíny
Želina – před instalací vírové turbíny

Proč se rozhodnout pro vírovou turbínu:

  • Jednoduchost konstrukce,
  •  Vysoká účinnost turbíny při nízkém spádu – podle varianty provedení – násoska cca 75 %, přímoproudá až 85 %,
  • Nízká cena.

 

 

Želina – po instalaci vírové turbíny

Vhodné lokality pro vírovou turbínu

  • Spád od 1 m až do 5 m,
  • Průtok od 0,2 m3/s,
  • Jezy, staré malé vodní elektrárny k rekonstrukci, staré náhony, odpadní voda tepelných elektráren,
  • Předpoklad – jednoduché nízkonákladové typové sestavy těchto turbín s generátorem mohou najít širší uplatnění v rozvojových oblastech i ve světě.

Investice do vírové turbíny a dalších „chytrých-smart“ řešení jsou jednou z cest, jak naplnit závazky, které přijala nejen Česká republika, ale také energetické společnosti. Jedním z nich je zlepšit energetickou účinnost a snížit v České republice emise CO2 na vyrobenou MWh elektřiny o 46% do roku 2020 ve srovnání s rokem 2001.

Jiří Reichl

 

 

 

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   7:55  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
Čt   7:54  Ranní shrnutí (18.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688