Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  01.07.2016 15:27:01

Svět aut bez řidiče má novou alianci - BWM, Intel a Mobileye


Německá automobilka Bayerische Motoren Werke (BMW) uzavřela partnerství s Intelem a Mobileye kvůli vývoji technologií pro auta bez řidiče. Podle agentury Reuters poslední aliance BMW odpovídá snaze firmy být v čele aktivit, spojených s výrobou aut bez řidiče a nezaostávat v segmentu, ve kterém se konkurence firem rychle rozvíjí. Aktivity BMW podle Reuters souvisejí s velkými investicemi technologických firem z amerického Sillicon Valley, jako jsou Google, Tesla Motors Inc. a Apple do segmentu samo řiditelných aut.

BMW nechce zaspat dobu

Podle očekávání analytiků má společnost Intel BMW dodávat do vozů centrální procesorovou jednotku, která bude schopná koordinovat nesčetné součásti vozu, včetně softwarů a zařízení společnosti Mobileye. Faktem totiž je, že Intel je největším světovým výrobcem počítačových mikroprocesorů a již dříve hledal cesty, jak proniknout více do automobilového průmyslu. V oboru automobilových počítačových čipů patří k vážným konkurentům společnosti NXP, Renesas, Infineon a STMicroelectronics.

Mobileye patří mezi lídry segmentu senzorových kamerových systémů v autech využívaných v asistenčních řídicích systémech poslední generace. Tyto systémy se používají pro přejíždění aut mezi pruhy, pro zabránění kolizí s dalším autem nebo chodci. Firma se ale v poslední době věnuje vývoji a realizaci mapovacích a automatizovaých rozhodovacích funkcí pro auta.

Konkrétní podmínky a fungování aliance mezi BMW, Intelem a Mobileye zatím nejsou známy. Podle Reuters není ani jasné, jakým způsobem může oznámená spolupráce mezi firmami ovlivnit dlouhodobé partnerství mezi Mobileye a francouzsko-italským výrobcem čipů STMicroelectronics. Díky tomuto partnerství vznikají senzorové systémy Mobileye. V květnu letošního roku Mobileye a STMicro prodloužily spolupráci na dalších 12 let, s cílem vyvinout pátou generaci systémů Mobileye, která má autům poskytnou na řidiči zcela autonomní jízdní vlastnosti kolem roku 2020.

Mobileye, nová hvězda dodavatelů "bezpilotních" technologií 

Podle STMicro budou tyto nové systémy postaveny na počítačovém čipu, nebo centrální procesorové jednotce, která ovládá zhruba 20 čidel v každém autě, včetně čelního skla a automobilových nárazníků, připojených k radarovým systémům. Bezpečnostní systémy Mobileye čtvrté generace mají být do vozů BMW instalovány od roku 2018 a budou se primárně zaměřovat na detekci pohybujících se objektů po silnici. Odhady Citigroup k oznámené alianci mezi BMW, Intelem a Mobileye říkají, že se zaměří na rozvoj a vývoj páté generace čipů Mobileye, přezdívaných EyeQ5. Technologie by měly v reálném čase zvládat funkce silničního mapingu a nastavení jízdních parametrů podle aktuální situace na silnici.

Dění v segmentu samo řiditelných aut v posledních měsících hýří nebývalou aktivitou. Tento týden výrobce a dodavatel navigací a mapových podkladů TomTom souhlasil se zavedením standardů, které nastaví přenos dat o silniční a automobilové výkonnosti z online připojeného vozidla do cloudové online služby, která dovolí vyšší stupeň automatizovaného řízení dopravy a služby řízení aut. Během prvního pololetí 2016 Volkswagen Group, General Motors a Nissan navíc souhlasily s používáním technologie EyeQ5 ve svých modelech a Tesla Motors se znovu zavázala používat technologii Mobileye pro hands-free ve svých elektromobilech. Podle Ofera Maharsha, finančního ředitele Mobileye, je i proto rok 2021 pro plně autonomní vozidlo na silnicích reálný. A to i díky tomu, že už nyní, kromě VW, Nissanu a GM, s firmou spolupracuje i BMW.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688