Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.06.2016 14:11:39

Segment IPO se potýká s nižším oceněním, primární emise netáhnou

Na americkém trhu s primárními emisemi akcií (IPO) nevládne zrovna dobrá nálada. Jak si všimla agentura Reuters, investoři totiž stále častěji tlačí na vedení firem, které plánuje jít s akciemi do veřejného obchodování, k tomu, aby svůj záměr odložilo. A tomu pak odpovídají i celkové statistiky -zatímco v letošním roce uvedlo své akcie na trh 39 firem, vloni to bylo o více než 60 procent společností více.

Rovnice platí: nižší ocenění = nižší počty IPO 

Podle agentury Reuters může být příčinou nižšího počtu primárních emisí na trhu klesající ocenění akcií. Podle burzovních statistik se totiž čtvrtina z letošních IPO na americkém trhu obchoduje pod svou upisovací cenou. A to doslova tlumí chuť investorů nakupovat nové akcie, ale také omezuje schopnost privátního kapitálu nasytit společnosti potřebnou hotovostí. „Investoři jsou nyní mnohem citlivější ohledně ocenění akcií, než byli v roce 2015," citovala agentura Reuters Benjamina Howea, CEO a spoluzakladatele investiční banky AGC Partners.

Podle Renaissance IPO Index, který sleduje výkonnost amerických IPO, jsou v letošním roce výnosy z primárních emisí negativní a to ve výši 7,2 procenta, ve srovnání s výkonností indexu S&P 500, který dosáhl zisku ve výši 2,2 procenta. Podle analytiků navíc nejsou prognózy vývoje trhu s IPO příznivé. A i to může být důvod, proč privátní investoři stále více tlačí na management firem, aby záměry na uvedení akcií na trh, odložil. Příklad? Agentura Reuters uvedla příběh Jessici Mah, zakladatelky a ředitelky společnosti inDinero, která před šesti lety, když jí bylo 19 let, začala podnikat s firmou, specializující se na vývoj účetních softwarů.

Podle ní byla tehdy zaplavena žádostmi investorů, kteří chtěli vědět, kdy s firmou uskuteční IPO a akcie firmy se začnou obchodovat na veřejném trhu. Jenže od té doby se postoje investorů výrazně změnily. „Mí investoři mě nyní tlačí k tomu, abych v dohledné době do primární emise akcií nešla," citovala agentura Reuters Jessicu Mah.

Netáhnou nejen IT, ale ani biotechnologické IPO

Živou vodou pro trh s primárními emisemi akcií byly dosud technologické akcie. Jenže se zdá, že toto lákadlo přestává fungovat. V tomto roce IPO v technologickém sektoru uskutečnily jen dvě společnosti a jednou z nich byla SecureWorks Corp, divize Dell Inc, zaměřená na kybernetickou bezpečnost. Akcie firmy po dubnovém debutu nyní stagnují na hodnotě upisovací ceny. Testem zájmu investorů o technologické firmy je podle mínění analytiků plánované IPO společnosti Twilio Inc. Odborníci na IPO ale říkají, že „hvězdné“ předpovědi o IPO mohou zisky pro ostatní „tech“ IPO doslova z trhu vyčistit.

I další z taháků IPO trhu – biotechnologie – ztrácejí na ocenění. Zatímco vloni, z hlediska objemů, byly biotechnologie jasnou vzpruhou segmentu IPO, nyní se potýkají i kvůli zvýšeným kontrolám cenových praktik s léky, nižšímu ocenění akcií. Nasdaq Biotechnology Index v tomto roce zatím klesá o 25 procent a je na cestě k jeho nejhoršímu pololetnímu výkonu od roku 2002. Burzovní statistiky ukazují, že z 23 zdravotnických společností, které začaly v letošním roce s obchodováním s akciemi, se 8 obchoduje pod upisovací hodnotou akcie.

Pro investory to tak není atraktivní, když cena akcie nepřevyšuje průměrný výnos akciového indexu, v tomto případě S&P , nebo se obchoduje dokonce pod upisovací cenou firmy. Výsledek je pak jasný – investoři odcházejí z trhu. A opatrný přístup kvůli přetrvávající nejistotě investorů, hned tak nezmizí, a to ani ze segmentu amerických IPO.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

06.10.2018Proč primární úpisy akcií netáhnou firmy jako dříve Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
16.03.2011Primární emise ČSOB se údajně odkládá Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688