Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  28.06.2016 00:56:02

27. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v pondělí opět výrazně oslabily, dolů je stahovala nejistota ohledně dopadů odchodu Spojeného království z Evropské unie, která snižuje zájem investorů o rizikovější aktiva. Na devizovém trhu se britská libra vůči americkému dolaru propadla na nové minimum za 31 let.

Dow spadl o 1,5 % na 17 140,24 bodu, širší S&P 500 odevzdal 1,81 % a zakončil den na 2 000,54 bodu a Nasdaq Composite skončil se ztrátou 2,41 % na 4 594,44 bodu. Během dne se S&P 500 poprvé od března ocitl pod 2 000 bodů, nakonec ale důležitou psychologickou úroveň ubránil. Index volatility VIX klesl o 7,41 % na 23,85 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o 11 bazických bodů na 1,448 %.

K propadu indexu Nasdaq přispěly obavy, že ekonomické důsledky brexitu by mohly mít negativní dopad na podnikové investice do technologií.

V mínusu skončilo sedm z deseti hlavních sektorů. Nejvíce se propadlo stejně jako na většině evropských burz finanční odvětví, nedařilo se však ani sektoru základních materiálů nebo ropnému odvětví. Nad nulou se udržely sektor veřejných služeb, sektor necyklického spotřebního zboží a telekomunikační odvětví.

V pátek, kdy se investoři dozvěděli překvapivý výsledek britského referenda, americké akcie utrpěly nejprudší jednodenní pokles za posledních deset měsíců, Dow odepsal zhruba 3,4 %. Pro opuštění Evropské unie po více než 40 letech se ve čtvrtečním referendu vyslovilo 52 % Britů.

Americké akcie (27. června 2016)
Americké akcie (27. června 2016)Zdroj: Google

Americký ministr financí Jack Lew v rozhovoru pro televizi CNBC prohlásil, že nezaznamenal žádné známky toho, že by výsledek britského referenda měl vést ke vzniku finanční krize. Podle analytiků nicméně finanční trhy kvůli nejistotě kolem brexitu zůstanou v příštích týdnech výrazně rozkolísané.

"Na trzích panuje krize důvěry," řekl analytik Todd Morgan ze společnosti Bel Air Investment Advisors. "Je tu však dostatek hotovosti a úrokové sazby jsou nízko. Svět to přežije," dodal.

Bývalý člen měnového výboru americké centrální banky Narayana Kocherlakota je ale přesvědčen, že by Fed měl snížit sazby, aby omezil dopady brexitu na americkou ekonomiku a trh. "Vzhledem k možným šokům, kterým se lze jen těžko vyhnout, by Fed měl uvolnit měnovou politiku, aby napomohl zdraví americké ekonomiky, jak jen může," napsal Kocherlakota pro Bloomberg. Již na začátku roku Kocherlakota centrální banku vyzýval k posunu sazeb do záporu.

V rámci finančního sektoru v pondělí výrazně klesly akcie Bank of America (-6,31 %),JPMorgan Chase (-3,34 %)Citigroup (-4,52 %) nebo Morgan Stanley (-3,71 %). Přes procento klesly také akcie Goldman Sachs (-1,66 %) a Wells Fargo (-1,53 %).

V indexu Dow zlevnilo 28 z 30 titulů, vedle akcií JPMorgan Chase nejvíce klesla cena akcií vydavatele platebních karet American Express (-3,98 %) a výrobce letecké techniky Boeing (-3,02 %). Nad nulou zůstaly akcie farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (+0,8 %) a mobilního operátora Verizon Communications (+0,57 %).

Akcie technologické firmy Apple (-1,46 %) odepsaly v pondělí zhruba procento a půl, v pátek titul ztratil téměř 3 %.

Hlavní pondělní události na amerických trzích:

Pokračování shrnutí pondělního obchodování najdete na Investičním webu. 

Barclays se zeptala, investoři odpověděli: Pryč z amerických akcií, sázíme na mladé trhy a komodityBarclays se zeptala, investoři odpověděli: Pryč z amerických akcií, sázíme na mladé trhy a komodity 

V posledních letech preferovaná investice - americké akcie - v posledním průzkumu Barclays mezi investory přenechala první místo rozvíjejícím se trhům a komoditám a dopadla srovnatelně jako kvalitní dluhopisy. Investoři měli vybrat investici, která podle nich v dalších třech měsících nabídne nejvyšší zhodnocení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688