Patria (Patria Finance)
Komodity  |  24.06.2016 15:52:54

Ceny ropy rostou. Rusko ale dál „prostě nemá peníze“


Od poloviny ledna vzrostly ceny ropy téměř o 80 %. Pro ruskou ekonomiku je to vítaný dar, ale vláda se dál chová, jako kdyby trpěla nedostatkem zdrojů podobným stavu z počátku roku. Nejsou patrné žádné známky růstu výdajů v sociální oblasti, a to ani přesto, že se blíží parlamentní volby. Kreml má prostě jiné plány na to, co učinit s dodatečnými zdroji.

Na počátku dubna zveřejnilo ruské ministerstvo hospodářství předpověď dalšího vývoje ekonomiky, která byla založena na cenách ropy dosahujících v průměru 40 dolarů za barel. V tu dobu se to zdálo jako optimismus, ovšem nyní se ceny ropy drží u 50 dolarů za barel a nejeví známky většího poklesu. Rusko od ledna do dubna zvýšilo své rezervy o 20 miliard dolarů. Inflace se drží na stabilní úrovni 7,3 % a vytváří tak podmínky pro snížení sazeb. Vláda před časem vydala nové dluhopisy a průběh emise ukazuje, že o ruské dluhopisy je mezi investory zájem (i když většinu emise evidentně koupili investoři s ruskými kořeny). Zároveň však průzkumy veřejného mínění ukazují, že podpora Vladimira Putina dosahuje pouhých 80 %, což je nejméně od března roku 2014.

Když si minulý měsíc důchodci z Krymu stěžovali na nízkou úroveň jejich příjmů a požadovali jejich indexaci tak, jak má správně probíhat, premiér Dmitrij Medveděv reagoval slovy: „Prostě nemáme žádné peníze. Pokud je seženeme, důchody budeme indexovat. Vydržte. Přeji vám vše nejlepší, hlavně zdraví a nebuďte smutní.“ Jeho odpověď se stala populární na sociálních sítích a Putin dokonce reagoval něčím, co se dá považovat za částečnou omluvu. Cítil totiž, že zejména ve spojitosti s Krymem může být Medveděvova reakce považována za výsměch.

Podle některých ekonomů je pravda, že ruská vláda moc peněz skutečně nemá. Patří mezi ně i Sergej Guriev, který se má na podzim stát hlavním ekonomem EBRD. Podle jeho slov vládě docházejí peníze v rezervním fondu, který má pokrývat rozpočtové deficity. Vláda tak v podstatě nemůže provádět proticyklickou politiku. Pokud by například zvýšila rozpočtový deficit o pouhá 2 % HDP, její rezervy by klesly na nulu do konce letošního roku. Z technického hlediska je to sice pravda, ovšem ekonom Andrej Illarionov tvrdí, že jádro problému leží v ohromných částkách, které směřují na obranu a do armády. Tyto výdaje vzrostly od roku 2010 v reálném vyjádření o celých 75 %.

Putinovi ekonomičtí poradci se zaměřují na fiskální utahování, zlepšování podnikatelského prostředí či možnost kvantitativního uvolňování. Žádný z nich ale nehovoří o armádním rozpočtu. Ten je Putinovou posvátnou krávou a poradci jsou si toho dobře vědomi. Věří, že protizápadní hysterie, která prudce vzrostla po zabrání Krymu, je stále dost silná na to, aby své priority nemusel měnit. Pro dohlednou dobu to je pravděpodobně dobrý odhad. Ovšem rostoucí militarizace do sebe nasává zdroje, které potřebuje soukromý sektor. Vláda by přitom mohla velmi jednoduše podpořit ekonomiku a její růst tím, že by omezila výdaje na zbrojení na úroveň běžnou do roku 2010 a zároveň by snížila daně. K tomu ale jen tak nedojde. Pevnost Rusko dává na první místo zbraně, ekonomický rozvoj se nachází až za nimi.

Autorem je Leonid Bershidsky.

Zdroj: Bloomberg 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

11.05.2021Penzijní reforma, na kterou teď prostě nemáme Research (Česká spořitelna)
07.01.2021Cena ropy dále roste ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
12.12.2020Víkendář: Prostě dejte lidem peníze Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688