Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  21.06.2016 14:59:19

Německý ústavní soud potvrdil platnost OMT programu


Nejistot spojených s vývojem ekonomikyEvropě je celá řada. Ve stínu dominujícímu tématu Brexitu ovšem dnes bylo vyřešeno jedno z dalších zásadních rizik. Německý ústavní soud totiž s definitivní platností rozhodl dlouhotrvající spor o OMT (outright monetary transactions – nákup státních dluhopisů do portfolia ECB) program ECB, který trvá už od roku 2012.
 

Spor se vedl o to, jestli program OMT může být bez finančního limitu a obsahovat pari-passu podmínku (rovné zacházení věřitelů), která by mohla přinést v případě krachu ztrátu i ECB. Německý ústavní soud se s předběžnou otázkou obrátil na Evropský soudní dvůr, který 15. června 2015 uznal program OMT v souladu s právem EU a v této dikci poskytl odpovědi Německému ústavnímu soudu. ESD totiž implicitně shledal program OMT omezený nabídkou dluhopisů v rámci určené maturity a také zdůraznil, že tento program v žádném případě nemůže jednotlivé vlády motivovat ke snížení snah o zdravé státní finance a tedy v důsledku snížit riziko krachu.

Německý ústavní soud se nakonec dnes ve svém rozhodnutí v důsledku ztotožnil s argumentací Evropského soudního dvora a dnes definitivně zamítl jakékoliv omezení účasti německých institucí na tomto programu. Lepší zprávy si nakonec finanční trhy v předvečer referenda o setrvání Velké Británie nemohly ani přát.

Ač program OMT nemá mnoho společného se současnými programy kvantitativního uvolňování, tak tento spor byl důležitý pro definování právního prostředí v EU.

Při vystoupení v Evropském parlamentu dnes odpoledne dostane M. Draghi hned šanci toto rozhodnutí okomentovat.

Na druhou stranu ještě celá řádka další nejistot vyplývajících z politických rozhodnutí v Evropě nás teprve čeká. První a tou asi největší nejistotou je referendum ve Velké Británii o odchodu ze struktur EU ve čtvrtek, následované opakovanými volbami ve Španělsku v neděli. Na podzim pak může finanční trhy rozkolísat ústavní referendum v Itálii o transformaci Senátu republiky na Senát regionů. Ve výhledu roku 2017 jsou pak volby ve Francii, Německu a pravděpodobně Itálii.

Historický exkurz: Program OMT byl implementován 2. srpna 2012 jako reakce na slova M. Draghi z 26. července 2012, kdy prohlásil, že „v rámci našeho mandátu je ECB připravena udělat cokoliv, abych zachránila euro a věřte mi, že to bude stačit.“. Toto všechno probíhalo během horké fáze řecké krize, kdy do doby totiž trhy považovaly záchranné programy EFSF/ESM za velmi malé, než aby mohly případně pomoci nějaké členské ekonomice euro zóny.

Program OMT ve své definici (1) podléhal programům EFSF/ESM, (2) zahrnoval nákup státních dluhopisů se splatností do tří let na sekundárním trhu, (3) neobsahoval žádný finanční limit a (4) a ECB byla připravena akceptovat podmínku pari-passu (rovné zacházení).

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688