Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.06.2016 13:51:57

Analýza Brexitu: Index S&P 500 může ztratit až 5 procent


Nikdo to nemůže s jistotou říct, ale všeobecný konsensus mezi analytiky říká, že pokud by Britové 23. června rozhodli v hlasování o vystoupení země z Evropské unie, vytvořilo by to problém, ale neznamenalo by to pro americké investory katastrofu. Podle zjištění zpravodajského portálu CNN.com, který se odvolává na analýzu společnosti FIS, by Brexit přinesl v týdnech po referendu zřejmě propad indexu S&P 500 ve výši 5 procent a zvýšení volatility o 40 %.

Brexit nejvíce ovlivní akcie finančních společností 

CNN.com tvrdí, že mnohem větší ztráty by Brexit znamenal pro britské akcie. S odvoláním na analýzu společnosti FIS uvádí, že propad akcií ve Velké Británii by mohl být až patnáctiprocentní a navýšení volatility by mohlo dosáhnout až 60 procent. Výsledky jiných zátěžových testů, které s ohledem na scénář Brexitu zpracovala společnost Axioma, zabývající se modelováním rizik, říkají, že oslabení akcií ve Velké Británii kvůli vystoupení země z EU by mohlo dosáhnout až 24 procent.

Největším ztrátám jsou přitom vystaveny finanční akcie, a to kvůli těsné blízkosti tržním turbulencím, jak to ukázalo zhroucení kapitálových trhů v roce 2008 po vypuknutí finanční krize. Společnost FIS uvedla, že americké finanční akcie by proto kvůli Brexitu mohly oslabit až o 8 procent. CNN.com cituje Troye Gayeskiho, senior portfolio manažera společnosti SkyBridge Capital, který říká, že Brexit bude mít nepříznivý dopad i na americké akcie. Podle něj však ztráty akcií nepřekročí interval od 3 do 5 procent.

Odborníci se ptají: Kolik zemí po Británii odejde z EU? 

Mnohem závažnější otázka, než krátkodobá výše propadu akcií, je ovšem podle Eda Yardeniho, prezidenta investičního poradce Yardeni Research to, zda Brexit nezpochybní celý evropský experiment integrace a jak se odrazí obavy investorů z toho, které země budou následovat s vystoupením z EU po Velké Británii. FIS proto podle CNN.com vypracoval analýzu s názvem „exit nákaza“, ve které zkoumá dopady nákazy Brexitu na ostatní členské země Evropské unie. Scénář počítá s destabilizací domácí politiky a dopady na mezinárodní kapitálové trhy.

Výsledkem analýzy je konstatování, že propad amerických akcií kvůli šíření „nákazy exitu“ v Evropě, by mohl dosáhnout 10 procent a ztráty finančních cenných papírů až 15 procent. FIS proto říká, že Brexit by šířením nákazy "exitu" z EU mohl nastartovat na kapitálových trzích významný šok a hlavním doporučením poradenské společnosti je, aby finanční manažeři věnovali problematice velkou pozornost. Dobrou zprávou ale prý je, že hrozba Brexitu činí americké akcie atraktivnějšími. To by se mohlo podepsat na rychlé korekci hodnot těchto akcií ve výši 5 až 10 procent, ale hlavně ovlivnit uvažování centrálních bankéřů ohledně zajištění dostatečné likvidity na trzích. „Nezapomínejte ale, že každý odprodej se může ukázat jako dobrá nákupní příležitost,“ vzkazuje investorům Ed Yardeni.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688