Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  14.06.2016 06:00:42

Banky odmítají říct, zda šetří samy sebe ohledně výhod pro Babiše


Bankovní domy napříč Českou republikou odmítají sdělit, zda již zahájily interní vyšetřování možného porušení zákona v souvislosti se změnami financování společností kolem ministra financí Andreje Babiše.

V první polovině května bylo na Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality Policie ČR podáno anonymní trestní oznámení pro podezření, že byl spáchán trestný čin podle zákona č. 40/2009 Sb., trestního zákona, § 329 – zneužití pravomoci veřejného činitele za účelem získání značného majetkového prospěchu a zisku. Jako domnělý pachatel byl označen ministr financí Andrej Babiš. Upozornil na něj server Neovlivni.cz. Kromě policie a státního zastupitelství anonymní pisatel tvrdí, že upozornil i compliante oddělení několika tuzemských bank i jejich zahraničních matek. Správně se oddělení jmenuje compliance a má na starosti mj. možná rizika spojená s úniky informací, prošetřování případných podezřelých obchodů svých zaměstnanců a další „reputační rizika“.

Například v interním dokumentu Raiffeisenbank se o tomto oddělení například uvádí, že „smyslem činnosti Compliance je zajistit soulad všech činností Banky s relevantními právními předpisy a skupinovými normami v oblasti Compliance. …Svou činností přispívá k řízení a eliminaci rizik finančních sankcí (pokut), finančních ztrát pramenících z obchodů provedených v rozporu s relevantní legislativou a ztrát utrpěných poškozením dobré pověsti Banky. Z výkonu svých funkcí je odpovědný představenstvu Banky. Pracovníci útvaru C&S se nemohou podílet na realizaci žádných obchodních transakcí nebo přímém poskytování bankovních služeb. Pokud není stanoveno v jednotlivých případech jinak, C&S nemá výkonnou pravomoc a neposkytuje obchodním útvarům banky přímou podporu při uzavírání bankovních obchodů. Typickou rolí Compliance je poskytovat včasnou výstrahu před hrozícími riziky a dostatek informací pro objektivní rozhodování výkonným útvarům Banky tak, aby rizika, která jsou předmětem zájmu Compliance byla řádně zhodnocena a eliminována.“

Žádná z dotázaných institucí , ať už banky, či přímo Agrofert však na naše otázky neodpověděla přímo. Obeslali jsme všechny – v trestním oznámení zmiňované banky s dvěma dotazy:

1) Zahájila vaše oddělení compliance v ČR prověřování skutečností uvedených v trestním oznámení? Zahájily vaše útvary compliance v centrále nějaké šetření ohledně tohoto podnětu?

 

2) Domníváte se, že se podezření z trestného činu, uvedené v trestním oznámení týká vaší banky?

CITIBANK

Vaše otázky ponechávám bez komentáře.
Lucie Polívková, Communications Manager CZ&SK, Public Affairs, Citibank Europe plc

KB
Zmíněné trestní oznámení dostala Komerční banka na vědomí. Pokud budou orgány činné v trestním řízení vyžadovat od banky součinnost, tuto poskytneme.
PAVEL ZÚBEK, Deputy Head of Communication, Marketing and Communication, Komerční banka, a. s.

 

UniCredit Bank

Pokud bychom jakýkoli podnět obdrželi, budeme se tím zabývat.
Petr Plocek , Tiskový mluvčí, Identity & Communication, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s. 

Raiffeisenbank

Budeme-li ze strany vyšetřovacích orgánů požádáni, poskytneme samozřejmě veškerou potřebnou součinnost.
Tomáš Zavoral, tiskový mluvčí Raiffeisenbank

 

ČSOB

Útvary Compliance KBC i ČSOB byly informovány o podaném trestním oznámení.
Banka postupuje v souladu se zákonem a bude spolupracovat s OČTŘ v případě vyšetřování, pokud k němu dojde.
Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB

Zajímalo nás také, jestli Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality, který trestní oznámení dostal, už začal s jeho prověřování. Mluvčí Jaroslav Ibehej pouze konstatoval, že se jím zastupovaná součást policie zásadně k trestním oznámením nevyjadřuje.

Ptali jsme se také mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky na to, jaké úrokové sazby měla skupina Agrofert v létech 2013-2016. „Požadujete po nás informace, které podléhají bankovnímu tajemství. Agrofert vnímá jako naprosto absurdní a účelové spojování ministerské funkce Andreje Babiše se zajištěním financování a vyjednáváním úvěrových podmínek pro koncern Agrofert. Andrej Babiš Agrofert od svého vstupu do ministerské funkce v lednu 2014 neřídí a nikde za něj nejedná, ani pokud jde o vyjednávání podmínek úvěrového financování či jakékoli jiné záležitosti. K úpravám úvěrových podmínek samozřejmě dochází stejně jako u jiných společností v České republice průběžně. Docházelo k nim před vstupem Andreje Babiše do politiky, a dochází k nim i po něm. Nezanedbatelným faktorem je v této oblasti pokračující a vysoká konkurence mezi bankami, přebytek likvidity na finančních trzích a nedostatek investičních projektů, což pomáhá všem dlužníkům dosahovat lepších úvěrových podmínek. Ve prospěch Agrofertu navíc hrají nezanedbatelnou roli zlepšené hospodářské výsledky firmy v posledních letech,“ napsal Hanzelka.

Z jeho nekonkrétního vyjádření lze vyčíst, že se podmínky pro Agrofert mění. Ovšem jakým směrem, to už není jasné. Nicméně o tom, že se firmě pod vedením vícepremiéra a ministra financí nezvykle daří svědčí hospodářské výsledky firmy. Její loňský zisk stoupl o 40% oproti roku 2014. Tato skutečnost neušla pozornosti ostatních politiků. Miroslav Kalousek z opoziční TOP 09 a dlouholetý ministr financí v nedělních Otázkách Václava Moravce řekl, že by jeho nástupce v ministerském úřadě (Babiš) měl svým manažerům vyplatit tučné prémie, jelikož takový růst se téměř rovná obchodnímu zázraku. Skupina Agrofert loni meziročně zvýšila nekonsolidované tržby o tři miliardy na 239 miliard korun. Hrubý nekonsolidovaný zisk očištěný o výnosy z přijatých dividend stoupl o 19 procent na 6,8 miliardy korun. Holding zastřešuje 223 firem a řadí se k největším ekonomickým subjektům v České republice, zaměstnává 34 tisíc lidí.

Co je v trestním oznámení

Pisatel se domnívá, že k trestnému činu mohlo dojít tím, že Andrej Babiš dal pokyn k nestandardnímu obchodu a údajně za to získal výhody od bank pro své, nebo s ním spřízněné firmy. „Počátkem roku 2014 Ministerstvo financí ČR (dále jen MFČR) investovalo desítky miliard korun, které byly předtím uloženy u České národní banky. Tato „lukrativní a nadlimitní” státní zakázka byla realizována ve skrytu, bez výběrového řízení a podrobnosti o podmínkách jednotlivých kontraktů byly a zůstaly zcela mimo veřejnou kontrolu. Navíc nebyla nikdy uvedena přesná investovaná částka, přestože byly státní finanční prostředky obchodovány s komerčními subjekty. Až následně, pod tlakem sdělovacích prostředků, ministr Andrej Babiš potvrdil, že „to bylo deset až patnáct bank se sídlem v tuzemsku a stát tak vydělal pár desítek miliónů. Tato transakce nastolila, zjevně v rozporu ze zákonem, nerovné postavení jednotlivých finančních ústavů,“ uvádí se doslova v trestním oznámení. Podle autora dokumentu je v bankovním sektoru veřejným tajemstvím, že „za dobu působení Andreje Babiše na MFČR došlo k úpravě obchodních podmínek a smluv mezi některými bankovními institucemi a společností z holdingu Agrofert, a to jednoznačně ve prospěch holdingu Agrofert a jejího majitele.“.

„Podezření, že byl spáchán trestný čin zneužití pravomoci veřejného činitele je o to vyšší, že ke změnám došlo v návaznosti na výše uvedenou transakci. Ještě před jejím uskutečněním navíc proběhlo několik neoficiálních a utajovaných schůzek ministra financí Andreje Babiše a jím pověřených osob s některými představiteli bankovních domů v ČR. Blízká vazba na jednoho – dnes už bývalého – reprezentanta velké banky je i předmětem článků v médiích,“ píše se dále v dokumentu.

„Z konsolidované výroční zprávy holdingu Agrofert, jehož je Andrej Babiš jediným vlastníkem, vyplývá, že jeho společnost dlužila na konci roku 2013 bankám více než 24,5 miliardy korun. Následně, v době, kdy dostal Andrej Babiš MFČR pod svůj vliv (upozorňuji tímto na četnost personálních změn), se zároveň zvyšuje i ochota a vstřícnost některých bank půjčovat mu další finanční prostředky. Na konci roku 2014 totiž dlužná částka holdingu přesáhla 25,2 miliardy korun. V přímé kontradikci se zákonnými povinnostmi pak je, že Andrej Babiš tyto skutečnosti dopředu a veřejně neoznámil jako možný střet zájmů. A to jak při správě státních financí, tak před jejich neveřejným obchodováním s komerčními bankami. Toto ohlášení střetu zájmů má přitom přesně vymezenou zákonnou podobu.“

Redakce

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688