Patria (Patria Finance)
Komodity  |  13.06.2016 15:33:34

Nad zemním plynem se smráká v USA i v Japonsku. Tam se chystá renezance uhlí


Zemní plyn přijde do tří let o pozici hlavní „pohonné“ suroviny v japonských energetických zařízeních. Podle Bloomberg New Energy Finance (BNEF) totiž bude v příštích třech letech v Japonsku vystřídán na pozici největšího „generátora“ energie uhlím. A zemního plynu se týká i další zpráva z dílny Bloomberg New Energy Finance – do roku 2031 vystřídají obnovitelné zdroje v USA zemní plyn na pozici dominantního zdroje výroby elektřiny.

USA: Obnovitelné zdroje místo zemního plynu

Obnovitelné zdroje v roce 2031 ve Spojených státech amerických budou dominantním zdrojem pro produkci energie. Předhoní tak zemní plyn a to i bez podpory snižování nákladů větrných a solárních zařízení. Změna ale v USA podle Bloombergu nepřišla nahodile – do čela žebříčku zdrojů pro výrobu elektřiny se obnovitelné zdroje dostanou díky investicím ve výši 745 miliard amerických dolarů, které mají do tohoto segmentu přitéct do roku 2040, což je více než plánovaných 95 miliard dolarů, které mají být utraceny na výstavbu nových zařízení na fosilní paliva. Podle Eleny Giannakopoulou, hlavní ekonomky BNEF, se po roce 2020 stane solární a větrná produkce levnější než plynová či uhelná, a to bez jakýchkoliv dalších forem podpory.

Podle Giannakopoulou jde o obrovskou změnu energetického systému USA, která ale sleduje celosvětové trendy. Přechod k většímu využívání čistších technologií v USA je sice pomalejší, než ve světě, ale přechod k nim se podle BNEF rychle blíží. Elena Giannakopoulou uvedla, že obnovitelné zdroje se stanou dominantním zdrojem energie na planetě Zemi v roce 2027, kdy země jako Indie, Čína a další, přejdou z uhlí na větrnou a solární energii. Podle odhadů Bloombergu by tato změna mohla přinést investice ve výši 7,8 bilionu amerických dolarů do obnovitelných zdrojů do roku 2040, což bude téměř čtyřnásobek investic do zařízení na fosilní paliva ve stejném čase. Podle odhadů BNEF má celková americká poptávka po elektřině v příštích pětadvaceti letech také klesnout o 9 procent.

Do roku 2040 mají mít obnovitelné zdroje podíl na výrobě energií ve výši 44 procent. V roce 2014 činil tržní podíl obnovitelných zdrojů 14 procent. Podíl výroby energie pomocí zemního plynu ve stejném čase změní tržní podíl na 33 % v roce 2040 z 30 procent v roce 2014 a podíl uhlí klesne o téměř dvě třetiny na pouhých 12 procent. Číselná prognóza Bloombergu počítá s tím, že podpora větrných a solárních zařízení, například ve formě daňových úlev, bude podporovat projekty v tomto segmentu do roku 2020. Podle Giannakopoulou se v tomto roce očekává ukončení veškerých forem podpory a technologie na výrobu energie budou soutěžit mezi sebou na tržní bázi. BNEF odhaduje, že podobný princip by měl být zaveden všude do roku 2030.

Japonsko: Jaderná energie ustupuje uhlí

Během tří let má podle odhadů BNEF vystřídat uhlí v Japonsku pozici největšího „generátora“ energie zemní plyn. Důvodem je podle Bloombergu výměna stárnoucích jaderných zařízení technologiemi využívajícími fosilní paliva. Jaderná energie držela 29procentní tržní podíl v celkové produkci elektrické energie Japonska před rokem 2011, kdy došlo k havárii jaderné elektrárny ve Fukušimě. Poslední odhady BNEF říkají, že podíl jaderné energie má být v roce 2023 13,6 procenta a do roku 2040 dokonce pouhých 1,2 procenta.

Agentura Bloomberg uvedla, že i přes větší zapojení uhlí do produkce energie, Japonsko zřejmě splní svůj cíl snížit emise do roku 2030. Důvodem je pokles poptávky po energii. Cíl omezení emisí má pomoci splnit i odstavení energetických zařízení, využívajících ropu a větší účinnost uhelných elektráren a zvýšení tržního podílu produkce čisté energie. Cíl Japonska snížit objem emisí do roku 2030 ve srovnání s rokem 2103 o 34 procent je podle BNEF brzy dosažitelný. BNEF ale odhaduje, že cíl japonské vlády – nulové emise a 44 procentní podíl na výrobě energie z fosilních paliv v roce 2030 – nebude možný bez nových pravidel.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688