Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.06.2016 09:12:37

Ranní zprávy: Obchodování ovlivní nervozita před hlasováním o Brexitu


Dolar v minulém týdnu korigoval své ztráty, které utržil v důsledku špatných dat z trhu práce. Kurz USD/EUR se v polovině minulého týdne odrazil od úrovně 1,14 USD/EUR a tento týden hlavní měnový pár otevírá blízko hladiny 1,125 USD/EUR.

Dolar byl i minulý týden podporován prohlášeními amerických centrálních bankéřů. Prezidentka Fedu J. Yellen označila ve svém projevu data z trhu práce za varovná, ale na druhé straně zdůraznila, že se jednalo o jedno horší číslo v době, kdy jiné údaje vyznívají pozitivně. Její slova ve čtvrtek potvrdily týdenní statistiky z trhu práce, které vyzněly velmi pozitivně a také dolaru pomohly posílit. 

Údaje z trhu práce budou jistě klíčovým tématem zasedání americké centrální banky tento týden. Zvýšení sazeb se na tomto zasedání očekávat nedá, ale důležité bude širší hodnocení kondice americké ekonomiky. Očekáváme, že ke zhoršení dojde ve výhledu pro trh práce, to ale bude vyrovnané lepším výhledem pro spotřebu amerických domácností. Pokračující spotřební apetit by měly v úterý ukázat maloobchodní tržby. Ty sice v květnu pravděpodobně zvolnily své růstové tempo z dubna, nicméně i tak by jejich dynamika měla zůstat slušná. Vyšší v květnu podle odhadů SG byly i spotřebitelské ceny. Inflace bez cen potravin a energií by se měla vyšplhat na 2,2 % y/y.

Na východním břehu Atlantiku se bude dále zvyšovat nervozita ohledně Brexitu. Očekáváme, že Bank of England na svém zasedání dá jasně najevo, že je připravena trhu poskytnout další likviditu v případě turbulencí v důsledku případného rozhodnutí vystoupit z EU. Na data z eurozóny bude tento týden chudý. Očekáváme pouze finální data za inflaci v zemích, kde ještě nebyla zveřejněna, a poté i údaje za eurozónu jako celek. Ceny v EMU podle předběžného odhadu v květnu ještě meziročně o 0,1 % y/y klesly. Jádrová inflace se však drží na 0,8 %. Zveřejněny budou také údaje průmyslu za duben. Ten podle odhadů SG vzrostl o 1,1 % m/m a zkorigoval tak svůj březnový pokles.

Vzhledem k blížícímu se referendu o britském setrvání v EU bude tento týden obchodování na světových trzích nervózní. Pozornost se bude upínat zejména na zasedání centrálních bank v USA a ve Velké Británii. 

Dobrá data z reálné ekonomiky zastínila nízká inflace

Kurz české měny proti euru se po celý minulý týden držel velmi blízko hranice kurzového závazku. Nepatrně se oddálil ve čtvrtek, kdy byla zveřejněna data o vývoji spotřebitelských cen, ale i tak se kurz CZK/EUR nedostal nad 27,04. Polský zlotý v průběhu první poloviny týdne posiloval, ale ve čtvrtek se odrazil od úrovně 4,32 PLN/EUR a své zisky na koci týdne částečně korigoval. V oslabování mu pomohl i výrok polského vicepremiéra Morawieckiho, který prohlásil, že by byl znepokojen, pokud by polská měna rapidně posilovala. Velmi podobný vývoj sledoval kurz polského zlotého, který také v první polovině týdne získával, aby se ve středu odrazil od hladiny 310 HUF/EUR a týden zakončil blízko hladiny 311,5 HUF/EUR.

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688